ДИЕТА ПРИ БОЛЕСТТА НА ЛАЙМ В допълнение към антибиотици и треви, храната е още една част от лечение на Лаймска болест. Отдавна вече е доказано, че храната, която ядем, влияе на нашето здраве и самочувствие. Те влияят не само върху регенерацията на клетките и метаболитни процеси, но и за функционирането на имунната система, което е от решаващо значение при заразяване на Borrelia spirochaetes. Ако сте претоварени сбивающей обърка информацията и постоянно си задавате някои от тези въпроси: • Мога ли има глутен и млечни продукти? • Как да се поддържа червата естествено? • Трябва ли да се откажат от месото? Какви зърнени храни са най-полезни? • Какъв вид масло да изберем? • Трябва ли да спазвате строга диета? Тогава тази книга за самопомощ, със сигурност е за вас! Ние заедно да разгледаме най-популярните диети за лечение на Лаймска болест, аз ще отговоря на най-често задаваните въпроси и ще споделя вкусни и полезни рецепти, които ще ви помогнат да оздравее. Съдържание 1. ВЪГЛЕХИДРАТИ Захар Зърнени култури Без глутен 2. МАЗНИНИ 3. ПРОТЕИН Месо Риба Млечни продукти Бобови растения 4. АЛКОХОЛ 5. пробиотиците 6. КОЛАГЕН 7. ХИДРАТАЦИЯ 8. ПОДПРАВКИ 9. КОКТЕЙЛИ 10. ПРЕГЛЕД НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ДИЕТИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ 11. ИЗВОДИ 12. ВРЪЗКИ Авторско право © Healthylife S. C., Хожув 2022 Всички права, включително правото на възпроизвеждане на текстове напълно или частично под всякаква форма, са запазени. 1. ВЪГЛЕХИДРАТИ Въглехидратите представляват група от съединения, наречени захари. Но означава ли това, че ние трябва да се изключат всички въглехидрати от нашата диета? Въглехидратите могат да бъдат разделени на прости и сложни. ПРОСТ Бял хляб, ориз, макаронени изделия Шоколади, бонбони, сладкарски изделия Подсладени напитки Захар, конфитюр, мед РАЗХОД Пълнозърнест хляб и тестени изделия, Зърно, кафяв ориз Овесени ядки с трици Продукти от пълнозърнесто брашно, без добавяне на захар По този начин е много лесно да се види, че е проста захар, водена от най-популярните бяла захар, са вредни за нашето здраве. Захар • Захар сериозно отслабва имунната ни система, увеличаване на възпаление в организма. • Той не разполага с никаква хранителна стойност. • Това е основният продукт, спомага за появата на микоза, към което сме особено склонни по време на антибактериални терапия. • Това увеличава риска от редица сърдечно-съдови заболявания. • Това допринася за намаляване на устойчивост на бактериални инфекции. Ето защо, особено по време на болестта си струва да се изключат от нашата диета прости въглехидрати, особено бялата захар и продукти, богати на тях. Обаче да се откажат от всички въглехидрати, включително и от такива, богати на хранителни вещества зърнени култури, не си струва. Зърнени култури Грис се приготвя от зърнени зърна. Царевицата е основна съставка при производството на царевично зърно. Пшеницата е основна съставка при производството на фарины, булгура и кус-кус. Елда зърно е основната съставка при производството на елда. Ечемик зърно и ечемик, зърнени култури, приготвени от ечемик, и просо - от просо. Грис се приготвя чрез почистване на зърното, а след това нарязване, раздробяване или печене му. Колкото по-ниска е степента на пречистване и смилане на зърно, толкова повече ценни хранителни вещества, съдържащи се в задницата. Елда и просо зърнени храни се отнасят до броя най-полезен, а фарина и кус-кус са едни от най-обелени. ТОП 1: Елда зърно • Високо съдържание на фибри регулира работата на червата • Високи нива на желязо, фолиева киселина, цинк, йод • Богат на витамини от група В или витамин е ТОП 2: Просо зърно • Богат на витамини от група В, фосфор, цинк, мед и манган • С нисък гликемичен индекс • Голямо количество протеин Без глутен Глутен е протеин, който се състои предимно от gliadin и глютелина. Това е, което придава на печене пищност и еластичност, което го прави един от основните хранителни продукти в западния свят. Най-често зърно, които съдържат глутен, са пшеница, и ръж, ечемик и овес. Има някои заболявания, при които безглютеновая диета е единственият метод на лечение. Към тези заболявания се отнасят: • Инфодар Това е автоимунно заболяване, което причинява увреждане на ворсинок в тънките черва. Това води до нарушаване на усвояването и в стомашно-чревните проблеми (диария, метеоризъм, запек, повишено газообразование). Това заболяване се среща при около 1% от населението. • Чувствителност към глютену, не е свързано с непоносимост към глутен Най-честите симптоми, за които пациентите се оплакват, са болки в корема, метеоризъм, кожни обриви, главоболие. Има много трудности в правилна диагноза на заболяването, като предварително изключение на много заболявания. • Болестта Дюринга Това е автоимунно заболяване, характеризиращо се с увреждания на кожата, като папули, мехури и еритема. Той е с обща етиологията с цьолиакия - става изправянето на ворсинок на червата. • Алергия към пшеница Активира имунната система, и да възникнат IgE-зависими и IgE-независими реакция. В повечето случаи на пациенти е достатъчно да се изключи пшеницата от диетата си, не се отказват при това от всички храни, съдържащи глутен. Общи симптоми са обрив, болки в корема, повръщане, астма, оток, а при хората с атопичен дерматит - бързото влошаване на симптомите. Затова не е потвърдено от проучвания и информация за това, че хора с болестта на Лайма ще имат полза за здравето след изключването на продуктите, съдържащи глутен от диетата си. Все пак трябва да се намали консумацията на зърна с висока степен на преработка, като например пшенично брашно и изделия от нея. Подмяна ги цельнозерновыми зърнени култури и разнообразие от диетата на храни, приготвени от други растения, като просо (просо крупа), ще окаже положително влияние върху здравето ни. Също така не забравяйте, че безглютеновая диета е много строга и, ако тя е балансирана, може да се окаже дефицитной диета. Много продукти, които ние считаме за безглютеновыми, може да съдържа следи от глутен. Към тях се отнасят замразени зеленчукови смеси, кетчуп, бакпулвера, подправки, сушени плодове, чай и лекарства. Към естествените продукти без глутен са: ориз, царевица, картофи, соя, просо, елда, тапиока, киноа, плодове, зеленчуци, леща, нахут, боб и месо. Продукти, които не съдържат глутен са маркирани лицензиран запознат с перечеркнутыми шипове. Така че, преди да закупят в магазин за продукти, които, по наше мнение, не съдържат глутен, ние трябва да се уверите, че те не съдържат дори и незначителни количества глутен. Освен това, ние не трябва да приемаме, че храна без глутен първоначално е полезен. Готови безглютеновые кифлички, хляб, питки или сладкиши, достъпни на пазара, статистически по-наситени и имат по-висок гликемичен индекс. Освен това, за посочените по-горе продукти ще се плащат 2-3 пъти по-голям, отколкото за традиционните хляб или брашно. ПУДИНГ ОТ ПРОСО С БОРОВИНКИ И КОКОС Съставки: - 200 г варена елда - 250 грама кокосово мляко - 1/3 чаена лъжичка канела 1/3 чаена лъжичка кардамон 1/2 чаена лъжица куркума - плодове (терен) Подготовка: Поставете варена елда в тенджера, сипете млякото и добавете подправки. Оставете да заври. Отделят се настрана и се разклаща. Сервирайте с боровинки. 2. МАЗНИНИ Мазнините са от съществено значение в нашата диета. Той ни дава не само незаменими ненаситени мастни киселини (ЕМК), мастно разтворими витамини (a, D, E, K), но и участва в синтеза на хормони и подобрява вкуса на ястието. Въпреки това, голямо значение има количеството и качеството на консумирани мазнини. Ние различаваме: • Животински мазнини Повечето от тях ни осигуряват наситени мастни киселини (ДФЗ), които са вредни за нашето тяло (месо) или холестерол (месо и млечни продукти). Въпреки това, в тази група също включва мазни риби, което е богат източник на омега-3 мастни киселини и има благоприятен ефект върху нашето здраве. • Растителни мазнини Към тях се отнасят мононенаситени мастни киселини, които се съдържат в зехтина, рапсовом масло и масло от авокадо, както и полиненаситени мастни киселини от семейството на n-3 и n-6, които съдържат ленено масло, масло от гроздови семки, ядки и т.н. Рискът от исхемична болест на сърцето намалява с 2-3%, когато 1% от потреблението на енергия на наситени мастни киселини (SFAs) се заменя с полиненаситени мастни киселини. Мазнините - това е продукт, който ние обикновено се свързва с лоши аспекти. Най-често повторяем мит е, че от мазнини се наддава на тегло. Това се дължи на факта, че 1 грам мазнини е 9 калории. И въпреки, че мазнини се отнасят до высококалорийным продукти, не всички те трябва да бъдат еднакво вредни. Мазнини, заслужили внимание: - авокадо - зехтин - рапично масло - мазна риба - ядки - семена и зърно Храните, които трябва да се избягват - това тлъсто месо, бекон, преработени храни, топено сирене и палмово масло. ЗАПОМНИ! Соево масло, слънчогледово масло, ленено масло, царевично масло, масло от гроздови семки, тиква с масло, сусамово масло и масло от вечерна иглика са подходящи само за консумация в сурово състояние, например, в салати (тъй като те са богати на полиненаситени мастни киселини, които бързо се окислява при нагряване). Че ние трябва да се използва за пържене? Най-доброто решение би било маслиново и рапично масло, които притежават висока устойчивост на топлина и, както писах по-горе, са съставени главно от мононенаситени мастни киселини. Кокосово масло, което в последно време е станал много популярен, въпреки че той също се характеризира с висока устойчивост на топлина, се състои главно от наситени мастни киселини, които оказват негативно влияние върху здравето ни. Не забравяйте също, че пържене не е предпочитаният начин за готвене и трябва да се използва от време на време. 3. ПРОТЕИН След мазнини и въглехидрати това е последният от макроелементи в организма. Неговата основна функция - възстановяване на износените тъкани. Основните му източници са: Месо Най-често употребляемыми видове месо са телешко, свинско, пилешко, пуешко или, по-рядко телешко месо, конина, агнешко, козе, или агнешко. Месото, въпреки, че е добър източник на протеини, често съдържа голямо количество антибиотици. Месо, най-подверженное повишен съдържание на антибиотици, - това е домашна птица. От друга страна, у нас остава червено месо (говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конина или козе), за които чуваме много от гледна точка на канцерогенни продукти. През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака се носеше червено месо към група 2А, което означава, че тя вероятно е канцерогенно. Така че високата консумация може да окаже много негативно влияние върху здравето ни. И така, какво да правим? Означава ли това, че месото, което изобщо не трябва да яде? За много хора пълното изключване на месото ще бъде проблематично, но ако месото е основен източник на протеини в диетата си, трябва сериозно да ограничи количеството му и да се замени с други продукти, изброени по-долу. Риба От една страна, рибата е известен като основен източник на омега-3 мастни киселини, но, от друга страна, ние често чуваме, че рибата не трябва да яде от замърсяване на околната среда. Какво да правя в такава ситуация? На Кого трябва да слушаме? Нека да започнем със замърсяване на околната среда. На първо място ние се страхуваме от тежки метали (кадмий, живак, олово). Обаче Институт за морски риболов публикува данни, които показват, колко конкретна риба, ние трябва да яде, за да количества на замърсителите (особено живака) е вредно за нас. Данните са показани в таблицата по-долу: Рибен продукт Количество риба, което ви е необходимо да се яде на седмица, за да надвишава безопасно ниво на живак Балтийско треска за Над 2 кг Шаран Около 3 кг Пушена норвежки сьомга Над 2 кг Сребриста сайда аляска Повече от 11 кг Пъстърва по 2 кг Риба, особено мазна риба, е много ценен източник на ненаситени киселини EPA и DHA. Тези киселини не само имат благоприятно въздействие върху работата на сърцето, но и подобряват работата на орган на зрението, укрепват костите и ставите и подкрепят работата на мозъка. Пиенето на повече от 1-2 порции (85-150 г) на мазна риба седмично намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 36%! * Сьомга, херинга, скумрия, аншоа, сардина и други се считат за мазна риба. По този начин можете да видите, че ползите от употребата на мазна риба далеч надхвърля възможността за отравяне с тежки метали, като живак. Въпреки това, ако все още притеснен за замърсяване, се препоръчва да се откаже от стомасите на сьомга с най-високо съдържание на живак и да ги замени с дъгова пъстърва, в която я много по-малко, отколкото, например, в сьомгата. Въпреки това, ако ние не ядем риба, например, заради нейния вкус, трябва да се обмисли възможността за добавяне на 250 мг EPA и DHA под формата на рибено масло или микроводорасли (възможност за вегани). За съжаление, консумацията на ядки или ленено семе (също така богати на посочените по-горе киселини) само по себе си не бъде толкова ефективен, колкото консумация на рибни продукти. Млечни продукти Аз често чувам, че хора с болестта на Лайм избягват лактоза в диетата си. Правилно ли е това? Нека да започнем с това, какво е лактозата всъщност. Лактоза - това е млечна захар, химически полученият по формула C12H22O11. Тази структура показва, че той е дисахаридом и се състои от галактоза и глюкоза. Откъде идва млечна захар? • Краве / овче / козе мляко • Селски сирене • Кисело мляко • Прясно мляко • Кефиры • Сметана От друга страна, ние откриваме незначителни количества в твърди сырах, изварата и сырах фета. По света почти 75% от хората могат да възникнат проблеми с усвояването на двете това дисахарида. В азиатските страни този процент достига почти 100%, докато в Полша, той достига 40%. Интересното е, че с непоносимост към лактоза прогресира с напредване на възрастта – при нас най-лактаза (ензим, переваривающего лактоза) в детството. Въпреки това голяма част от населението също е добре да се справят със своите проблеми в зряла възраст. Освен това, често хората с проблеми в храносмилането не съобщават за проблеми със стомаха при еднократна доза от 5-10 г (чаена чаша прясно мляко, малко кисело мляко или килограм сирене фета). Млечните продукти, които в момента се продават в супермаркетите, оставя много да се желае по отношение на качеството. Млечни продукти често "от" голям брой консерванти, сгъстител и овкусители. Така че, ако имате някакви проблеми с храносмилането, след консумация на мляко и млечни продукти (газове, подуване на корема, болка), да изключат от менюто си продукти, богати на лактозой. Обаче, ако вие не чувствате дискомфорт и не иска да се откаже от нея, не забравяйте да изберете продукти, които се подлагат на колкото е възможно по-малка обработка и имат най-малък състав. Интересен факт: Пълна липса на млечната захар в диета в продължение на дълго време може да доведе до постепенното спиране на производство на ензима лактаза, който отговаря за храносмилането. Това означава, че ако в момента ние не изпитваме никакъв дискомфорт след консумация на млечни продукти, а след това, след по-дълъг период на въздържание от тяхната употреба не можем да се върне към първоначалното състояние и да усетите дискомфорт. Яйца Яйца, съедаемые в размер на около 4-6 парчета в седмицата, не трябва да доведе до неблагоприятни последици за здравето. Обаче трябва да помним, че те са източник на холестерол в хранителния режим. 1 яйце (около 55 грама) се съдържа 200 мг холестерол. Освен това, яйца влияят върху окисляването на холестерола след прием на храна, а това означава, че те намаляват нивото на "лошия холестерол" LDL в продължение на 4 часа след хранене. Затова трябва да се помни, че не трябва да се надвишава по-горе доза в продължение на една седмица. Бобови растения Ние често може да се сблъска с твърдението, че растителен протеин не е пълноценна. Това обаче е вярно само отчасти. Почти всеки растителен продукт съдържа всички незаменими аминокиселини. Те се различават само пропорциите. Тук си струва да споменем такъв ефект, като комплементарность протеини. Това е комбинация от множество източници на растителни протеини, които съдържат различни набори от аминокиселини, така че се получава пълна продукт. За организма ни е без значение, получим ли ние всички аминокиселини от един или повече продукти. Така че е достатъчно да комбинирате бобовите растения с орехи и всички необходими аминокиселини ще бъдат осигурени. Още едно обвинение по адрес на бобовите растения е тяхната най-лошото усвояване. Но трябва да се отбележи, че разликата между усвояемост месо и боб не е толкова голяма, че да засенчи техните предимства. Впитываемость е пропорционално на 90% и 80%. До бобовым включват: леща, нахут, боб и тофу. Освен, че те са източник на протеини, те също оказват влияние върху микробиом на червата. Това се дължи на броя на фибри и антиоксиданти (често много по-голям, отколкото в пресните зеленчуци или плодове). Защо ни трябва да се накисва повечето бобови растения преди готвене? Един ден попаднах на информация за това, че зърната се накисват, защото в тях се съдържа токсично вещество, и, чрез накисване в продължение, ние избавляемся от него. Целта на накисването боб, нахут или грах се състои само в това, да се намали значително времето за приготвяне. По време на накисване, тези, съдържащи се в тях естествени ензими, вещества, като пектин и други полизахариди, съдържащи се в клетъчните стени и отговорни за твърдостта на структурата на бобови растения, започват да се разлагат. Освен това, ако сте канализация с тях вода след накисване и варете в сладка вода, които в голяма степен се избегне метеоризма – още един проблем, на който се оплакват от любителите на месото. Ако искате да спестите време, можете да закупите боб или нахут от консерва. Хранителната стойност на тези продукти е много сходен и не оказват съществено влияние върху диетата. БОБОВО-ОРЕХОВА ПАСТА Съставки: • 2 чаши сварен боб • 1 лимон • 4-5 супени лъжици таниновой паста • няколко супени лъжици вода от готвенето на боб • 2 глави лук • шепа ядки кашу плюс няколко за поръсване • 3-4 супени лъжици зехтин • щипка сол • 2 скилидки чесън • няколко супени лъжици вода за получаване на желаната консистенция Подготовка: Нарязваме лука на кубчета и го запържете с няколко супени лъжици зехтин. Фасулът се накисва за една нощ и се готви (или използвайте консерви версия). Накиснете ядките кашу 1 чаша вода по 4-6 часа. Поставете фасул, накиснати ядки кашу, пържен лук, лимонов сок, зехтин, вода, обелени чесън, солта в блендер и разбийте на висока скорост. Ако паста се оказа прекалено гъста, добавете няколко супени лъжици вода. Поставете в купа и сервирайте (паста можете да украсите ядки кашу или семена от сусам). 4. АЛКОХОЛ Алкохолът е токсин, и по тази причина се препоръчва да се сведе неговата консумация до минимум. Как и захар, той спомага за образуването на микоза и задълбочават възпалението. Освен това тежи на черния дроб, който все още често се работи усилено, премахва електролити и оказва негативно влияние върху нервната система и сърцето. В случай на хора, страдащи от болестта на Лайм, това често може да влоши симптомите и да причини неразположение! А какво ще кажете за сухо червено вино? В края на краищата, всички вероятно са чували, че той е полезен за здравето и неговата чаша със сигурност ще има благотворно въздействие върху тялото ви. Ние сме длъжни това твърдение антиоксиданту ресвератролу, присутствующему във виното. Тя оказва положително въздействие върху организма, като намалява обобщаване на тромбоцитите. Въпреки това изследванията показват, че в терапевтични дози ресвератрол не могат да бъдат получени от напитки или дори от храна. За да получите благоприятен ефект върху човешкото здраве, ние трябва да се консумира повече от 500 литра червено сухо вино. Затова се препоръчва напълно да се изключи алкохол от Лайм диетата при заболявания. 5. пробиотиците Пробиотиците са живи култури бактерии и дрожди, които поддържат имунната система. Пробиотиците подобряват стягане на червата, като го предпазва от вредни бактерии, което е особено важно в случай на антибактериални терапия. Естествено, ние ги намираме в: • Краставици и кисело зеле • Kombucha (известен също като kombucha) • Квас • Кисело мляко • Прясно мляко • Натурално кисело мляко • Свекольная квас СВЕКОЛЬНАЯ НА КВАС С ДЖИНДЖИФИЛ И КАРАМФИЛ НОТКОЙ Съставки: - 1 кг червено цвекло - няколко скилидки чесън - 2 л вода - 6-8 скилидки скилидки - бахар - 2-4 см пресен джинджифил - 2-4 дафинови листа - 1 супена лъжица сол на 1 литър вода Подготовка: Изчистете чесъна и го нарежете на по-малки парчета. Нарежете джинджифила на тънки филийки. Вряла вода, разбърква се със сол и се оставя да се охлади. Измийте цвекло, ситно обелени и нарязани на по-дебели филийки. Сложете ги в буркан, редуващи се с подправки и чесън. Добавете вода, така че цялата цвекло е изцяло покрита. Ако те изплуват на повърхността, като им плоча. Затворете буркана и поставете на топло място за около 5-10 дни. 6. КОЛАГЕН Колагенът е изключително важно при лечение на Лаймска болест. Ключов момент тук е да се разбере, че бактериите Borellia притежават висок афинитет към коллагеновым структури. Какво означава това? Че бактерията винаги първоначално ще се съсредоточи върху тези структури, защото именно те гарантират я храни. Така че тук има реакция: УВРЕЖДАНЕ НА КОЛАГЕН УНИЩОЖЕНИЕ В ОПРЕДЕЛЕНА ОБЛАСТ (КАТО НАПРИМЕР, СТАВА) ЗАСИЛВАНЕ НА СИМПТОМИТЕ Ето защо е толкова важно да се грижи за правилното количество. Тук се предлагат добавки, но не забравяйте, че ние също можем получаване на колаген от храната. Естествени източници на колаген: • Желатин • Желе (сладко и соленоводни) • Странични продукти от животински произход, например на черния дроб • Свинско his скорост с шнур мускулите За съжаление, храни, богати на колаген, често се съдържат в нас или с много захар, или повишават нивото на "лошия" LDL холестерол. Затова не се препоръчва да се консумират в изобилие. Добър избор тук ще бульон и различни видове костни бульони. КОЛАГЕН БУЛЬОН Съставки: - Зарове/кланичните трупове на животните – 1-2 кг - Ябълков оцет – 2 супени лъжици - Вода – 3-4 литра - Подправки за супа – 1 порция - Подправки (дафинов лист, бахар, сол, черен пипер) Подготовка: 1. Измийте костите и го сложете в голяма тенджера. 2. Добавете вода и оцет. 3. Оставете да заври, след това намалете огъня до минимум. Махнете пяната. 4. След готвене на около 2 часа и добавете обелените и измити зеленчуци и подправки. 5. Готви колкото е възможно по-дълго (около 6-8 часа). Водата трябва да "изплува" – не ври. 6. Течността се прецежда от костите и зеленчуци. 7. Когато бульона се охлажда, той трябва да има консистенция на желе. 8. Бульон може да се съхранява за около 5 дни в хладилник или в продължение на 3-4 месеца във фризера. 7. ХИДРАТАЦИЯ Тялото ни с около 60% се състои от вода, затова не е чудно, че водата участва в почти всички процеси в организма. Лаймската болест е силно зареди тялото ни от токсини. Пиенето на големи количества вода автоматично изчиства организма от тези токсини и осигурява естествена детоксикация. Дехидратация, от друга страна, води до натрупване на токсични вещества в тъканите и клетките. Така че, колко течности трябва да се пият на ден? Предполага се, че жените трябва да се пие 1,5 литра, а мъжете - 2 литра вода, но е много неточно. Трябва ли човек с тегло 100 кг пие толкова, колкото човек с тегло 50 кг, за хидратиране на организма? Така че по-точна стойност е предположението, че възрастните трябва да се консумират 33 мл течности на всеки килограм телесна маса. Какво означава думата "течности"? 1. Водата, разбира се, е най-желан източник на хидратация за организма ни. Най-добре е да се пие леко топла. Можете да добавяте в нашата чаша от различни видове плодове или зеленчуци (вода с краставица и мента - перфектната напитка за горещите дни). 2. Чай – отличен както за лятото, така и за зимата. С едно докосване на портокал, лимон или карамфил, той ще стоплят вас някоя зимна вечер. 3. Кафе – по този въпрос има много спорове. Няма много изследвания за ефектите на кофеина, по-специално кафе, в рамките на Лаймска болест или нейните съпътстващи инфекции. Обаче митове за кафето все по-често развенчиваются, въпреки факта, че той се ползва с лоша репутация в продължение на много години. По-долу са дадени някои основни факти за консумацията на кафе: - Кафето не предизвиква обезводняване, поне при консумация на порции около 500 мг кофеин на ден. В една чаша бульон съдържа около 60 mg, така че доза, принимаемая като обезвоживающей, е около 6 чаши на ден. - Той не выщелачивает магнезий. В сваренном кафе съдържа около 60 мг кофеин и 7 мг магнезий (в еспресо дори и два пъти повече). Изследванията показват, че след употребата на 400 мг кофеин на ден губим само 4 мг магнезий с урината. - Съдържа антиоксиданти (хлорогеновую киселина и нейните метаболити), които допринасят за понижаване на кръвното налягане или намаляване на оксидативния стрес. Затова може да се предположи, че кафето предпазва от сърдечно-съдови заболявания и намалява риска от развитие на рак (на черния дроб, гърлото, кожата, простатата). Така че аз не виждам противопоказания за консумация на кафе при Лаймска болест и свързаните с нея инфекции. Все пак, не забравяйте, че всеки организъм е различен, всяко заболяване е индивидуална и всеки различен праг на поносимост на кофеин. Така че, ако имате някакви негативни симптоми след употребата му - престани да го пие. 4. Сокове - най-лошият възможен избор. В магазин сокове съдържат много добавя захар (до 5 чаени лъжички на 1 чаша).Това се дължи на факта, че фибрите и повечето витамини и минерали се съдържат най-вече в кората.   8. ПОДПРАВКИ Подправки - това са съставките на ястията, които се добавят в малки количества за подобряване вкуса и външна привлекателност. Разбираме ли, че подправки и билки също притежават ценни лечебни свойства? Ето и моите 5 на най-ДОБРИТЕ подправки: • Куркумата Основната съставка, придающим подправки жълт цвят, е куркумин. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, а също така предпазва тялото, предимно на черния дроб от токсини. Благодарение на затопляне, храносмилателни и снижающим нивото на холестерола свойства куркуминът се използва и като хранителна добавка. Има много рецепти, такива като "златното мляко", в които се използват свойства на куркума, но ми е любим и най-бързият начин да използват тази подправка - добавяте я в бульон. Това ще промени чудотворно вкус супата, но ще му е наситен, красив цвят. • Джинджифил Джинджифил може да се използва с добавка на чесън (той е много популярен в корея или тайландска кухня) при приготвянето на вечеря, а също така в чая. Вероятно той често се използва от бременни жени, страдащи от сутрешното гадене, и хора, страдащи от морска болест. Джинджифил стимулира производството на слюнка и на стомашни сокове и носи облекчение при гадене. Благодарение на гинеролу и нейните противовъзпалителни свойства, той се използва при много автоимунни заболявания. Противопоказания за консумация на джинджифил са възпалителни заболявания на кожата и кървене. Вие също трябва да се избягва прием на билки с аспирин, тъй като двете вещества имат разжижающими кръвта свойства. • Чесън Чесънът е жаропонижающими свойства, но, което е по-важно при Лаймска болест, той също притежава детоксицирующим действие. Това помага да се отърве от тялото на тежки метали, като олово и кадмий. Освен това, той премахва паразити, в това число бактерии и дрожди, като Кандида албиканс, и допълнително допринася за развитието на полезна чревна бактериална флора. Затова, въпреки че характерната остра миризма, си заслужава да се добавят към вечеря на свещи, пиене под формата на сироп с лимон или пече се и се добавят в паста (например, бобовую паста). • Канела Канела има противогъбични свойства – тя потиска растежа на протозои и гъбички и улеснява храносмилането. Все пак, струва си да изберете по-скъпа цейлонскую канела от китайски аналог, защото тя има най-добър ефект. • Найджелла Въпреки, че тя е придобила популярност в Европа само през последните години, той е бил използван преди хиляди години древните египтянами. При найджеллы толкова много свойства, че за тях може да се напише цяла книга. Той се използва за лечение на настинки, болки в гърлото, възпаления, кожни алергии и за укрепване на косата. Но трябва да бъдат внимателни с употребата на нигеллы по време на бременност може да предизвика контракции на матката. Въпреки това в периода на кърмене се струва, че отново да го включите в менюто, тъй като той влияе положително на кърмене. Въпреки че, както можете да видите по-горе, билки могат да ни помогнат в борбата с много заболявания и заболявания като Лаймска болест, трябва да помним, че не всички подправки притежават положителни качества. Прекрасен пример за това е сол. Въпреки че при консумация в правилни пропорции той не оказва отрицателно въздействие върху тялото ни, ние сме склонни да излиза извън рамките на това. Ние сме свикнали да спестявам буквално на всяко ястие и продукт, и вече не ни харесва несоленая храна. Черешката на тортата служи на мононатриев глутамат или други овкусители, които се добавят в много продукти съдържат огромни количества сол. Сол в такива количества може да предизвика хипертония, която страда над 30% от възрастното население на Полша! Това също води до нарушения в кальциевом и фосфатном да споделя това, което може да доведе до остеопороза и повишен риск от рак на стомаха. Много хора също така се свързва гималайская сол, която често се счита за по-полезна за консумация, поради съдържащи се в нея 84 минерали. Трябва обаче да се знае, че той съдържа (според Барбара Хендель и Питър Феррейры) не само от тези "добри" минерали, но също и полоний и радий. Не се притеснявайте – само в малки количества (<0,001 ppm / кг). Но може лесно да се види, че тези цели 84 минерала - не е нищо друго освен маркетингов ход. Освен това, за да компенсира дневната потребност от калий само с помощта на гималайской сол, трябваше да изяде повече от 1 кг от този! Препоръчителната дневна доза сол е само на 5-6 г (чаена лъжичка), което означава, че можем да покрием нуждата калий максимум 0,5%. Струва ли си да плати за сол дори 10 пъти повече за такъв процент нужди? Така че, нека да си припомним, че солта е само сол (NaCl), и ние трябва строго да се ограничи използването му.   9. КОКТЕЙЛИ Лаймска болест често потиска апетита ни. Главоболие, болка в ставите или обща слабост на организма ни карат да не изпитват жажда за някаква храна. Обаче храната е необходима не само за борба с болестта, но и просто за да живеят. Именно чрез яденето ние набираемся енергия и имаме сили да ставам от леглото всеки ден. И така, какво да правим, ако нямаме апетит, но ние искаме да подкрепят имунитета си с помощта на диета? Идеално решение ще коктейли. Ние можем да обогати нашето меню течности, пълни с антиоксиданти (в сухо и сладък вариант). По този начин ние ще "переправлять" в организма с необходимите хранителни вещества. Пикантен доматен коктейл: Съставки: - 1 домат - 1 стрък целина - 1 скилидка чесън - 1 морков - щипка сол Подготовка: Изстискайте всички съставки в сокоизстисквачка. Ако вкусът ви изглежда прекалено остър, добавете 1 парче сушени домати. Сладък малинов коктейл Съставки: - 2 супени лъжици ечемик в гърне - 1 чаша прясно мляко (растително или краве) - 1 ябълка - 1 чаена лъжица плодове goji - 1 шепа малини Подготовка: Вари ечемик ечемик с боровинки в чаша вода, докато омекне. Добавете млякото, нарязаните на малки парченца ябълки и малини и разбийте. 10. ПРЕГЛЕД НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ДИЕТИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ Кандидозная диета - Разпространеният метод за лечение на Лаймска болест е антибактериална терапия. Все пак трябва да знаете, че това често е причина за развитие на микоза, който може да бъде много опасно за вашето здраве и живот. Ето защо е толкова важно (особено по време на прием на антибиотици) се спазват определени правила за предотвратяване на микоза, включително диета. Основният принцип на тази тенденция - да избягват храни, които водят до повишаване на нивото на захар в кръвта. При този вид диета е абсолютно необходимо да избягвате плодове, сокове, хляб, тестени изделия, млечни продукти, мая всички продукти, които могат да бъдат среда за развитие на дрожди. Въпреки това, тази диета е много строга и често недостатъчна, тъй като тя изключва голяма група от продукти, богати, например, хранителни влакна. Храни като хляб от пълнозърнесто брашно, макарони или зърнени храни, не е задължително да се изключи от нашето меню. Също така не трябва да забравяме и за естествени йогуртах, ядки, сурови зеленчуци, нерафинированных масла, риба, маринати и бобови растения. Тук също добре се вписват като подправки, като куркума, риган, розмарин, кориандър и цейлонская канела. Само когато диагностицирани с кандидоза (когато се наблюдава прекомерен растеж на щам дрожди Candida albicans, която физиологично се появява в храносмилателния тракт и не е нарушена микрофлора на червата ни), ние трябва да мислим за алтернативни методи на диета. Кетогенная диета Аз мисля, че това е най-разпространеният начин за доставка на храна за хората, страдащи от болестта на Лайм. Превод на организма в състояние на кетоза означава, че вместо да получават енергия от захари, тялото ни получава от мазнини. По този начин, "Кето диета" означава отказ от въглехидрати в полза на мазнини. Това е предназначен за облекчаване на стреса с червата и подобрява нервната система. Но е важно да запомните, че не всички мазнини са "добри". Предпочитани източници на мазнини са риба, ядки, авокадо, зехтин, ядки, семки или слънчогледово семе. Въпреки това в интернет и в различни публикации, които рекомендуйте този начин на хранене, рецепти, богати на наситени мастни киселини ("лоши" мазнини), царуването триумфира. Към тях се отнасят бекон, сирене маскарпоне или свинска мас. Също така си струва да споменем, че кетогенная диета ще нецелесообразна за хора, чиито митохондриите са изчерпани и са налице заключване в метаболитни пътища, които могат да възникнат в организма на заразения Borrelia spirochaetes. Диета, която поддържа нормалното ниво на рН в организма Подкисление на организма. Вероятно, вие неведнъж сте се срещали тази фраза в рекламата на допълнителни продукти, в книги или други средства за масова информация. Нека да започнем с това, че нашият организъм има различно ниво на рН в зависимост от местоположението. От алкалния в панкреатическом сок, чрез неутрален в кръвта, до силно пресечено в стомаха сок. Въпреки това, всички тези стойности обикновено се свеждат до "рН на нашето тяло", какво точно означава рН на кръвта, и неговата стойност е в диапазона от 7,35 до 7,45. Ако ние искаме да променим тази стойност с помощта на храната, можем да се измести по този показател, 0.от 01 до 0,02 единици. По този начин можете да видите, че това е незначително влияние. Да, с помощта на диетите можем да повлияят на рН на нашата урината с около 1,2 единици, но границата на неговото ниво на рН е в диапазона 4,6-7,9, което означава, че при такова голямо разминаване диета ще бъде ключов фактор тук. Диета, богата на щелочеобразующими продукти, ще ни донесе много полза, благодарение на увеличаване на броя на зеленчуци и плодове. Но наистина ли трябва да се изключва от нашата диета кислотообразующие храни, като риба или орехи, които са източник на ценни омега-3 мастни киселини? 11. ИЗВОДИ В интернет и в многобройни публикации ще намерите много съвети за това как да подкрепят лечение на Лаймска болест с помощта на диети. С толкова много противоречива информация, трябва да се обърне към всичко разумно. Лаймската болест е заболяване, за лечението на които отнема месеци, а понякога и години. Така че храната не трябва да бъде за вас мучением или наказание. Освен това, не забравяйте, че всеки организъм е различен, всяка бактерия боррелии ще се държат по различен начин в зависимост от организма и ще доведе до различни симптоми. Затова менюто трябва да се разглежда индивидуално. Само чрез адаптиране го за нашата болест и предпочитанията ни донесе максимални резултати. Няколко общи съвета за това как да помогне на организма да се бори с бактериите и не излиза от ума: • Основывайте своето хранене на висококачествени храни. Яжте много зеленчуци, плодове, качествени мазнини, естествени пробиотици, пълнозърнести въглехидрати, включете в диетата си бульони и премахване на захар или алкохол. • Пийте много вода. • Избягвайте храни, които са вредни за вас. Ако се чувствате отпадналост, сънливост или подуване на корема, ограничете приема. Научете се да слушате тялото си. • Мислете за хранителния си режим, като за избора, а не като за наказание. Диетата, която сте избрали, е предназначен, за да помогне да се пребори с болестта, но също и за това, за да ви научи на правилното, здравословно хранене, което не може да се разглежда като "от и до". • Мисли положително. Нашият ум - това е много мощен инструмент, който може да направи чудеса. 12. ВРЪЗКИ: Агнес Годек: "Модерни методи за лечение на Лаймска болест с придружаващи инфекции (антибиотици, храна)" Бордони, Алесандра и др: "Млечни продукти и възпаление: преглед на клинични данни". Карсън, Джо Ан С. и др: "Диетичен холестерол и сърдечно-съдовата риск: научна препоръка Американската сърдечна асоциация. Циборовска Те., Рудницкая А., "Диететика храни здравословно и болен човек", Диц-Сампедро, Ана и др "Безглютеновая диета - неподходящия избор без медицинска диагноза". Ели и т.н.: "Диагностика на заболявания, свързани с глютеном: целиакия, алергия към пшеница и чувствителност към глютену, не е свързано с непоносимост към глутен". Томаш Лесюв: "Влиянието на прекомерната консумация на прости захари и преработени храни на развитието на системния микоза и знанията на анкетираните по този въпрос" Филдинг, Кристофър Дж. et: "Влияние на хранителния холестерол и насищане на мазнини на плазмените липопротеини в етнически разнообразна популация от здрави млади мъже". https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Хуан, Цзяци и др: "Връзката между консумацията на растителни и животински протеини и общата смъртност и смъртността от специфични причини". Джоунс, Ейми Л.: "Безглютеновая диета: каприз или необходимост?" К. Нибер: "Влияние на кафето върху здравето". Кинаст-Гейлс, Мэсси: "Влиянието на кофеина върху циркадную экскрецию на калций и магнезий с урината". Леонарди, Michela и др: "Еволюция на персистенции, лактаза в Европа. Синтез на археологически и генетични доказателства". Мозаффариан, Dariusz, Ерик Bi Римм: "Консумацията на риба, замърсители и човешкото здраве: оценка на рисковете и ползите". Рафал Назаревич: "Последиците от кетогенных диети с високо съдържание на мазнини" Рийз и др : "Нецелиакальная чувствителност към глютену / пшеница (NCGS) - в момента неопределено заболяване, без потвърдени диагностични критерии и неизвестно разпространението". Сабина Вайскирхен, Ралф Вайскирхен: "Ресвератрол: колко вино трябва да се пие, за да останат здрави?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Софи К. Убиец, Андрю К Блэннин , asker е Магдалена Джойкендруп: "Няма доказателства за обезводняване при ежедневната умерена консумация на кафе: балансирано кръстосано проучване сред населението, което живее свободно". Стивън Харрод Бюнер: "Естествено лечение на Лаймска болест и свързаните с нея инфекции – хламидия и изпъстрени с фебрилни риккетсиозов Второ издание, преработено, разширена, актуализирано". Уиллетт, Уолтър К. и Дейвид С. Лудвиг: "Мляко и здраве".
Product added to wishlist
Product added to compare.