Ашваганда

Ашваганда

- Категории : Статии

Ашваганда (на латински Withania somnifera), известна още като зимна череша, е билка, известна със своите успокояващи свойства и влияние върху централната нервна система. Растението принадлежи към групата на адаптогените, тоест вещества от естествен произход, които помагат за адаптирането на организма към поддържане на хомеостаза, без да проявяват големи странични ефекти. Поради тези свойства Бюнер включи тази билка в своя протокол за лечение на лаймска болест и съпътстващи инфекции.

Ashwagandha принадлежи към семейство Solanaceae. Расте в Индия, Бангладеш, Непал, Пакистан и Шри Ланка. Храстът достига височина около 150 см, има жълти цветове и червени плодове. Коренът и плодовете на това растение имат лечебни свойства.


Имоти:

Ашваганда се използва при нарушения на съня, неврози, запек, ревматизъм или кожни инфекции. Следните свойства са особено характерни при лечението на лаймска болест и нейните съпътстващи инфекции:

- подобрява функционирането на централната нервна система
- детоксикация, прочистване на организма от токсини
- ремодулира и намалява нивото на IL-10 цитокин и Th2 отговора, което позволява намаляване на много симптоми на лаймска болест и елиминиране на инфекцията от тялото
- антидепресант, неутрализира стреса и се счита за отличен стабилизатор на настроението
- укрепва имунната система
- подобрява паметта, отлична билка за концентрация и сън
- забавя процеса на стареене
- неутрализира свободните радикали, циркулиращи в тялото, и в допълнение
- засилва функционирането на черния дроб и бъбреците.

Форма на билката:

Билката се продава в няколко форми:

1. Алкохолна тинктура
Растителна тинктура на алкохолна основа се прави чрез накисване на прясно растение в пълен алкохол или изсушено растение в смес от алкохол и вода. Алкохолът е отлична среда за извличане на билки и поради тази причина тинктурите на алкохолна основа са най-популярната форма на билкова употреба от професионални билкари. Мацерацията на билки с алкохол гарантира, че активните съставки на билката се доставят в кръвта по-бързо, което прави тинктурата бързодействаща форма на прием на билката.

2. Екстракт без алкохол
Безалкохолната тинктура се приготвя основно на базата на глицерин. Глицеринът се превърна в популярна алтернатива на алкохолните тинктури и е идеален за деца и хора, които не обичат или не могат да пият алкохол. Въпреки това, глицеринът не е толкова ефективен при извличане, колкото водата или алкохола. Глицеринът има само около 60% от екстракционната стойност на алкохола. Следователно глицератът от котешки нокти ще бъде с 40% по-слаб от алкохолната тинктура, но ако приемете по-висока доза, той трябва да има същия ефект като тинктурата на алкохолна основа.

3. Капсулирана билка
Капсулите са се превърнали в много популярен начин за прием на билки, защото са лесна и удобна дозирана форма. Едно от основните предимства на капсулите е, че не усещаме вкуса на билките. Освен това, когато приемате билката под формата на смляна билка, затворена в капсула, вие консумирате целия растителен материал заедно с растителните влакна. Не забравяйте обаче, че заедно със смляната ашваганда, капсулирана в капсулата, вие поглъщате и обвивката на капсулата. Обвивката на капсулата не допринася с нищо за терапията и трябва да се усвоява от тялото. Ако следвате протокола на Buhner, ще трябва да консумирате голямо количество капсули. При хора с отслабена храносмилателна система това може да бъде проблематично при продължителна употреба на билки.

4. Билка на прах
Ашвагада на прах може да се приема директно, капсулирана или направена в тинктури.

Директна употреба: добавете 1,5 - 3 г от билката в чаша и залейте с хладка вода или друга напитка, разбъркайте и изпийте течността с утайката.

Приготвяне на тинктури у дома: У дома най-лесно ще ви бъде да приготвите тинктура в концентрация 1:5, тоест 1 част изсушена ашваганда на 5 части алкохол. Алкохолът трябва да се разрежда с вода поради факта, че растенията губят естествената си влага по време на сушене. Когато правите тинктури от изсушено растение, добавете толкова вода, колкото растението би съдържало, ако беше прясно. След това залейте билката със спирт (50-60%) и след това я оставете за мацерация за 2 седмици в тъмен буркан без достъп на светлина. Ежедневно разклащайте буркана. След 2 седмици мацератът трябва да се филтрира. Съхранявайте готовия мацерат в тъмна бутилка или обикновена бутилка, увита в алуминиево фолио, на място без достъп на светлина.

5. Нарежете билка
Нарязаната билка е изсушена форма на ашваганда, нарязана на по-малки парчета. От нарязаната билка можете да си приготвите отвари или тинктури.

Отвара: добавете 1-2 грама от билката в чаша и залейте с 1 чаша вряла вода и оставете под капак за 30 минути. Пийте 3 пъти на ден, като всеки път запарвате свеж бульон.

Странични ефекти:

Високите дози от тази билка понякога могат да причинят чревни разстройства като редки изпражнения, гадене, диария и/или болки в корема.

Противопоказания:

Ашваганда може да бъде лошо средство за плодовитост. Не се препоръчва за бременни жени. Освен това може да засили ефекта на барбитуратите. Тази билка не трябва да се използва с успокоителни и анксиолитици.

Product added to wishlist
Product added to compare.