Берберис
Берберинът е химично съединение, получено от растение, наречено берберис. Това вещество набира все по-голяма популярност в Европа и по света, включително сред хората, страдащи от Лаймска болест и коинфекция. Това е така, защото берберис има широк спектър на активност. Използва се при лечение на диабет тип 2 и инсулинова резистентност. Той може да има благоприятен ефект върху благосъстоянието, понижава холестерола и намалява стомашно - чревните симптоми на Лаймската болест.
Свойства на берберис:
Берберис се оценява за своите противовъзпалителни, антиоксидантни, хипогликемични, антибактериални и противогъбични свойства. Необходимо е обаче също така да се разграничат няколко специални характеристики на берберис:
- увеличава производството на СКФА в червата. Това предпазва лигавицата от увреждане, причинено от бактерии Борелия и облекчава възпалението
- намалява инсулиновата резистентност чрез взаимодействие с чревната микрофлора
- увеличава броя на полезните микроорганизми
- има силен противогъбичен ефект срещу гъби от рода кандида
- има благоприятен ефект върху чревната бариера и води до намаляване на хроничното възпаление
- има антибактериални свойства, включително срещу бактерията хламидия пневмонии. Берберисът е една от основните билки в протокола на Бюнер за хламидия.
Той действа синергично, т. е. повишава ефективността на някои фунгициди, напр. Каприлова киселина
- насърчава отстраняването на паразити от тялото, използвани главно в случай на гиардия ламблия
Начин на употреба:
Можете да намерите берберис в няколко форми:
1. Алкохолна тинктура
Билковата тинктура на алкохолна основа се прави чрез накисване на прясно растение в алкохол с пълна сила или изсушено растение в смес от алкохол и вода. Алкохолът е отлична среда за извличане на билки, а тинктурите на алкохолна основа са най-популярната форма на употреба на билки от професионални билкари. Накисване на билки с алкохол прави активните съставки на билката, доставени в кръвния поток по-бързо, което прави тинктурата бързодействаща форма на прием на билки.
Препоръчителен прием: 1 мл х 3-6 дневно, концентрация 1: 2
2. Безалкохолен екстракт
Безалкохолният екстракт се приготвя предимно на базата на глицерин. Глицеринът се превърна в популярна алтернатива на алкохолните тинктури и е идеален за деца и хора, които не харесват или не могат да консумират алкохол. Глицеринът обаче не е толкова ефективен при извличането, колкото водата или алкохола. Глицеринът има само около 60% от екстрактивната стойност на алкохола. По този начин берберис глицерат ще бъде 40% по-слаб от алкохолната тинктура.
Препоръчителен прием: 1 мл х 3-6 дневно, концентрация 1: 1
3. Капсулирана билка
Капсулите са станали много популярен начин за приемане на билки, защото те са лесна и удобна форма на дозиране. Едно от основните предимства на капсулите е, че не усещаме вкуса на билките. Освен това, като вземете билката под формата на смлени билки, затворени в капсула, вземате целия растителен материал заедно с растителните влакна. Не забравяйте обаче, че заедно със земята берберис, затворена в капсулата, вие също поглъщате капсулата. Капсулната обвивка не допринася за терапията и трябва да се усвоява от организма.
Препоръчителен прием: Приемайте по 1 капсула 2-3 пъти на ден по време на хранене.
4. Смляна билка
Земята берберис може да бъде капсулирана или приготвена от тинктури.
Приготвяне на тинктури у дома:най-ефективната концентрация е 1: 5 на 70% алкохол. Това означава, че 1 част от растенията за 5 части алкохол. 100 г берберин се налива 500 мл алкохол 70% (за да го приготвите, трябва да разредите 365 мл спирт със 135 мл вода). Оставете за 2 седмици в тъмен контейнер без достъп до светлина, можете да оставите и в обикновен буркан, бутилка или чиния, но да съхранявате в затворен шкаф, така че да няма достъп до светлина. Разклаща се всеки ден, за да се смеси. След 2 седмици филтрирайте, за да отделите растенията от получения алкохолен екстракт-можете чрез фуния или през марля. Да се съхранява в тъмна бутилка или обикновена бутилка, увита в алуминиево фолио и да се съхранява в шкаф.
Препоръчителен прием: ½ чаена лъжичка тинктура 3-6 пъти на ден
5. Нарязана билка
Нарязаната билка е изсушена форма на берберис, нарязана на по-малки парчета. От нарязаната билка можете да приготвите бульони или тинктури.
Отвара: сварете 2/3 чаша вода и добавете 1 или 2 супени лъжици кора от берберис. Кук за около 15 минути. щам. Препоръчва се да се пият 2 до 3 чаши на ден.
Противопоказания:
Берберис не може да се използва от жени по време на бременност и кърмене.
Странични ефекти:
Берберинът, съдържащ се в Берберина , може да повиши нивото на билирубин в кръвта, да намали нивото на натрий в кръвта или да причини лека фотофобия.