Candida Albicans

Candida Albicans

- Категории : Статии

Гъбите са много хетерогенни организми - те включват главини, гъби, плесени, гъби, както и дрожди Candida. Гъбите се срещат навсякъде, независимо дали в гори, въздух, дюни, ливади, планини и като паразит вътре или на повърхността на човешките организми. В тази статия ще се съсредоточим конкретно върху Candida albicans, която причинява повечето случаи на заболявания при хората (около 80%).


Дрожди Candida и гъбички Candida


Дрождите са зародишът на гъбичките. Те имат всички характеристики на дрожди, но при подходящи условия могат да се вкоренят и да произведат мицел (вегетативното тяло на гъбата, което изпълнява хранителни и репродуктивни функции). Дрожди Candida живеят в тялото ни ежедневно, те обитават нашата лигавица и кожа. Благодарение на своите свойства, те могат да се придържат към почти всяка тъкан в тялото ни. На този етап обаче те не са опасни за тялото ни. Дрождите живеят симбиотично с хората, което означава, че не вредят на хората с нормална имунна система. Характеризират се с устойчивост на киселинната среда на стомаха, което ги прави добре подготвени за живот в храносмилателния тракт на човека. Те живеят върху хранителни остатъци и съставляват физиологичната флора на храносмилателната система заедно с бактериите. Въпреки това, ако този баланс се наруши, дрождите Candida могат да се превърнат в паразит, живеещ върху хората, които са гъбички Candida.


Какво причиняват гъбичките Candida?


Да бъдеш паразит означава, че за да оцелеят гъбите се нуждаят от гостоприемник (болен човек), който да ги „храни“. За да си набавят храна (те ядат протеинови молекули), гъбичките атакуват тъканите на нашето тяло. Поради киселини и храносмилателни ензими гъбичките създават гъбично огнище на мястото на засегнатата тъкан, което причинява възпаление. През отслабеното място токсичните метаболитни продукти на гъбичките навлизат в тялото и причиняват отравяне на организма, което се превръща в среда за други (също други) гъбички и бактерии. В инфектирания организъм попадат вещества като ендотоксини, невротоксини и кандидотоксини. Те увреждат имунната система и влияят на стягането на червата – често проникват в кръвния поток през пропускливо черво и причиняват хронично възпаление.


Кандидоза


Размножаването на гъбички Candida в организма и всички последващи последици водят до появата на кандидоза. Може да се раздели на:


1. Повърхностна кандидоза
Candida причинява гъбични инфекции между пръстите, млечница, микози на влагалището, ноктите, слабините и дерматит (често на топли и влажни места, като кожни гънки). Този вид кандидоза е лесен за лечение и преминава сравнително бързо, но обича също толкова бързо рецидив. Ако условията за гъбичките се влошат, клетките произвеждат спори, заобиколени от дебела клетъчна мембрана. Тази форма причинява, че когато се върнем към старите навици след периода на лечение, спорите отново се превръщат в дрожди, а след това в гъбички Candida.


2. Кандидоза на дебелото черво
Има свръхрастеж на дрожди Candida в дебелото черво. Заболяването е опасно, защото, ако не се лекува, води до увреждане на чревната лигавица, разязвяване, чревно кървене и поява на системна кандидоза.


3. Дисеминирана (иначе дълбока или системна) кандидоза
Вътрешните системи се заразяват, когато Candida навлезе в кръвта. Изключително опасно за здравето и живота, тъй като често се бърка с други заболявания (съсредоточавайки се върху конкретни симптоми, а не върху цялото). Симптомите могат да засегнат нервната система, храносмилателната система, опорно-двигателната система, пикочо-половата система, кожни проблеми, ендокринната система, дихателната система и органа на зрението. Следователно, този вид кандидоза може да "фалшифицира" хипертония, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, неврози, алергии, аутизъм и много други.

Причини за кандидоза


- отслабена имунна система
- продължителна антибиотична терапия
- стероиди
- орална контрацепция
- ядене на твърде много захар
- консумация на преработени храни
- наркотици
- стрес и липса на сън


Диагностика


Както беше казано по-рано, дрожди Candida се срещат физиологично в нашето тяло, поради което диагнозата кандидоза е много трудна. Откриването на наличието на Candida не означава непременно кандидоза.
Най-популярните тестове включват:
1. Култура на изпражнения или други секрети
На специална микробиологична среда се „отглеждат” дрожди от изпражнения или други секрети. Средно резултатът от теста се получава след около 7-10 дни. Скрининг тестът има голяма вероятност от грешка.
2. ELISA тест
Това е серологичен тест, който открива антитяло след контакт с гъбични антигени. Надеждността на теста е много ниска и възлиза на около 40%.
3. Микроскопско изследване на кръвта
Тестът е предназначен за изследване на напреднал стадий на кандидоза, когато гъбичките са навлезли в кръвообращението. Състои се във вземане на кръв от пациента и микроскопско наблюдение на гъбичките.
4. PCR тест
Генетичното тестване чрез PCR идентифицира ДНК (генетичния материал) на гъбичките. Тестът се основава на дублирането на ДНК фрагмент от гъбичките и е силно чувствителен. Наличен е и методът PCR в реално време, който също изследва генетичния материал на клетката и е допълнително 100 пъти по-чувствителен.


Лечение


Антибиотиците са често срещано лечение за кандидоза. Дори и да решим да ги приемаме, те няма да донесат никакъв резултат, без да „ремонтират” имунната система. Ето защо основната препоръка при кандидоза е използването на рестриктивна противогъбична диета и подпомагане на организма чрез използването на пробиотици. Доказано е, че щамовете Lactobacillus helveticus инхибират размножаването на дрожди. В допълнение, билките, препоръчани от Стивън Бюнер за гъбични заболявания са: каприлова киселина, берберис, Alchornea, Sida acuta, Licorice и Reishi гъби. Има и готови смеси, специално предназначени за лечение на кандидоза, като: Candigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.