Епщайн-Бар Вирус

Епщайн-Бар Вирус

- Категории : Статии

Вирусът на Епщайн-Бар, по-известен с непълното си име ЕБВ вирус, е патоген, принадлежащ към групата на херпесвиридите. Той е в същата група като вируса на херпес симплекс (ХСВ) или цитомегаловируса (ЦМВ). Вирусът на Епщайн-Бар е вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза, наречена "болест на целувката". Инфекцията с вируса на Епщайн-Бар може да доведе до редица сериозни здравни усложнения, включително автоимунни. Диагнозата на вируса на Епщайн-Бар също е изключително важна при пациенти с Лаймска болест.

Как се заразяваш с вируса?

Самият факт, че се нарича целуваща болест, показва, че тя се предава главно чрез слюнката (също чрез ядене от една и съща чиния, пиене от една и съща бутилка или използване на една и съща четка за зъби). Въпреки това, инфекцията може да се появи и чрез кръв и чрез физически (сексуален) контакт. Смята се, че 90-95% от възрастното население на света са носители на ЕБВ. При децата този процент е сравнително малък и е 40-50%. Такъв висок процент от заразените хора се дължи на факта, че протичането на заболяването може да се случи напълно асимптоматично и болният не е наясно с болестта.

Симптоми

Някои хора не изпитват симптоми, но повечето са типични симптоми на инфекция, която може да бъде причинена от много други заболявания, така че е трудно да се диагностицира с ЕПС. Най-честите симптоми са повишена температура, умора, главоболие, болка по цялото тяло, възпалено гърло, обрив, слабост или липса на апетит.

Въпреки това, ако не се лекува дълго време, заболяването може да доведе до инфекциозна мононуклеоза и да причини значително влошаване на здравето. Характерни симптоми на мононуклеоза са:
- възпаление на гърлото и сливиците със зачервяване на лигавицата и наличие на плака. Това е придружено от силна болка, голяма трудност при преглъщане и висока температура до 40°С
- разширяване на лимфните възли-обикновено около врата. Тя може да продължи до шест месеца след първоначалната инфекция.
- уголемяване на далака-засяга само половината от пациентите
- хепатит
- обрив

ЕБВ и Лаймска болест

Инфекцията с вируса на Епщайн-Бар е често срещана при хора с Лаймска болест. Много често инфекцията с този вирус може да бъде отговорна и за фалшиви положителни резултати при серологични тестове за наличието на борелиоза. Ако се подозира, че двете инфекции са коинфектирани, трябва да се постави допълнителна диагноза за Лаймска болест.

Вирусът на Епщайн-Бар може да допринесе за развитието на синдром на хроничната умора, но също и заболявания на щитовидната жлеза, тинитус, замаяност, болки в ставите, болки в костите, мускулни болки или неврологични симптоми. Практически е невъзможно да се разграничат симптомите на инфекцията от лаймската болест. Ако сте подложени на дългосрочно лечение за Лаймска болест и не виждате никакви ефекти, трябва да помислите за инфекция с ЕБВ. И двете от тези инфекции също могат да съществуват съвместно, което допълнително изостря симптомите при пациента.

Диагноза

За откриване на ЕБВ се използват серологични методи за откриване на антитела.

-анти - вка Игм-които се появяват в острата фаза и понякога, когато инфекцията се реактивира, изчезват след няколко месеца
-анти - вка Игг-които са налични по всяко време от момента на инфекцията, показват анамнеза за инфекция
-анти-еа-полезен при диагностицирането на остра инфекция с ЕБВ и остра фаза на инфекциозна мононуклеоза.
- анти-Ебна-полезна при диагностицирането на минала инфекция с ЕБВ и минала инфекциозна мононуклеоза.

Лечение

Няма специфични фармацевтични средства за лечение на мононуклеоза. Единствените лекарства, използвани за контрол на вируса, са болкоуспокояващи и противовъзпалителни. Съществуват обаче естествени методи за лечение. Това е m.in.:

1. Билкова смес от китайски череп, Изатис и сладък корен
2. Чай със сок от джинджифил
3. Андрографис (имайте предвид, че около 1% от хората, които използват Андрографис, ще получат уртикария; ако това се случи-спрете да използвате билката, обривът ще изчезне след около 1 седмица)
4. Билкова смес от майчина дума и пасифлора
5. Билкова смес от кордицепс и родиола

Въпреки това, не трябва да фалшификатор да си почине и да пие много вода.

Product added to wishlist
Product added to compare.