Кандида диета
Настоящият начин на живот на хората, включващ липса на сън, постоянен стрес, липса на физическа активност, честа употреба на антибиотици и диета, богата на преработени продукти, доведе до това, че кандидозата се превръща в заболяване, което засяга все повече хора. Има свръхрастеж на дрожди Candida, които естествено колонизират нашата чревна флора.
Повече за гъби Candida можете да намерите ТУК
В тази статия ще се съсредоточим върху препоръките за диета, които са от решаващо значение при лечението на кандидоза. За да разберем колко е важно в процеса на лечение, трябва да разберем, че гъбичките Candida са паразити. Това означава, че за да оцелеят и да се размножават, те се нуждаят от домакин, тоест човек, върху който ще живеят и който ще ги храни. И именно захарта е тяхната храна. Това означава, че когато източникът им на храна бъде прекъснат, гъбичките не само ще спрат да се размножават, но и ще умрат след дълго време на гладуване. Диетата без захар е съществена част от лечението на кандидоза.
Противогъбична диета
Трябва да се отбележи, че противогъбичната диета трябва преди всичко да бъде пълноценна диета, базирана на възможно най-качествените продукти. Тя трябва да осигурява на тялото всички необходими хранителни вещества, а не да носи или влошава хранителните дефицити.
Противогъбичната диета обаче е много строга и силно елиминираща и затова винаги трябва да се използва под наблюдението на квалифициран диетолог. Информацията в тази статия е само за общи указания и не трябва да се използва като заместител на персонализиран план за хранене.
Какво трябва да се елиминира
1. Захар
Под формата на захароза - бяла захар в захарница, но също и тръстика, кокос, кафява захар, бисквитки, сладолед, бонбони, нутела, кифлички, зърнени закуски и други сладки продукти. Трябва също да се помни, че захарта често се крие в продукти, които не смятаме, че са от категорията „сладко“, като готови сосове, кетчуп или много готови салати.
2.Сокове
Чаша сок, който можете да закупите в магазин, може да съдържа до 8 чаени лъжички захар. Много хора, имайки това знание, сами изстискват сока от плодовете, за да са сигурни, че няма добавена захар. Това обаче е добра алтернатива за здрави хора. Хората, страдащи от свръхрастеж на гъбички Candida, също трябва да изключат този вид сокове от диетата си. В такъв случай само фруктозата - захарта, съдържаща се в плода във висока концентрация, практически напълно лишена от хранителните вещества на пресния плод - се "преминава" в сока.
3. Мед, сироп от фурми, кленов сироп, сироп от агаве, конфитюр и др.
Въпреки че е по-здравословен вариант от захарта, все пак е захар, само че в различна форма. Също така много добра среда за размножаване на гъби. Единственият в момента тестван и приемлив подсладител при кандидоза е ксилитол, еритритол и стевия. Не забравяйте обаче да не прекалявате с тези подсладители.
4. Алкохол
Алкохолът е токсин и поради тази причина се препоръчва да се намали консумацията му до минимум. Може да причини обостряне на възпаление и неразположение. Освен това силно натоварва черния дроб, който така или иначе често работи усилено, изхвърля електролитите и има отрицателен ефект върху нервната система и сърцето.
5.Мляко и млечни продукти
Струва си да се отбележи, че лактозата в млякото е захар. Все пак, имайте предвид, че ако не използвате млечни продукти за дълго време, производството на лактаза ще намалее, което може да доведе до непоносимост към лактоза. Ето защо, след възстановяване и възстановяване от кандидоза, се препоръчва бавно да започнете да включвате продукти като кисело мляко, кефир или мътеница отново в диетата си.
6. Продукти, съдържащи дрожди
Хляб с мая, кифлички, хляб, но трябва да запомните и сините и дългозреещите сирена, нарязания на кубчета бульон, оцета, соевия сос, супите на прах или зреещите сушени меса.
7. Пшенично брашно
В началния етап трябва да изключите всички пшенични продукти (да не се бъркат с глутена), включително пълнозърнести храни и най-преработените зърнени храни, т.е. бял ориз. Ако има чревни проблеми (болки в корема, газове, подуване на корема), си струва да помислите и за изключване на глутен (ечемик, ръж, пшеница, овес).
Разрешени продукти
1. Постни видове месо
Основно домашни птици - пуешко, пилешко, но трябва да се обърне внимание на качеството на месото. Препоръчително е да купувате органично месо, без добавяне на антибиотици. Изключете напълно колбаси, тлъсти видове месо, кренвирши или силно преработени меса.
2. Риба
Особено мазна риба, богата на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Сьомга, дъгова пъстърва, скумрия също треска или пъстърва.
3. Пълнозърнести зърнени продукти
Киноа, див и кафяв ориз, просо, елда. Ако нямате проблеми с червата, то и продукти от ечемичено или ръжено брашно.
4. Здравословни мазнини
Рапично масло, зехтин, масло от вечерна иглика/ленено семе/черен кимион, ядки (не печени или осолени, за предпочитане с фъстъци), авокадо.
5. Зеленчуци с ниско съдържание на нишесте
Позволени са повечето зеленчуци, с изключение на картофи, гъби, царевица, сладки картофи и тикви (поне в началната фаза на третиране)
6. Не сладки плодове
Сладките и сушените плодове трябва да бъдат премахнати от диетата. Въпреки това си струва да обогатите диетата си с кисели плодове: лимон, грейпфрут, кисели ябълки и противовъзпалителни плодове: боровинки, касис, къпини и малини.
7. Бобови растения
Първоначално е позволено да се използват бобови растения ок. 2 пъти седмично (леща, нахут, боб и др.). Тази сума може да се увеличава с времето.
Само комбинирането на противогъбичната диета, обсъдена по-горе, с пробиотици може да помогне в борбата с кандидозата. Също така не забравяйте, че ако използвате дългосрочни антибиотици за лаймска болест или съпътстващи инфекции, вие сте особено изложени на свръхрастеж на гъбички Candida. В този случай основните принципи на противогъбичната диета, по-специално изключването на захар, ще работят чудесно тук.