Хеликобактер пилори-натурално лечение

Хеликобактер пилори-натурално лечение

- Категории : Статии

Хеликобактер се открива все по-често при хора, страдащи от Лаймска болест. Това се дължи на много слабата имунна система на пациента и продължаващото възпаление в тялото му. Въпреки това, гастритът, който е основният симптом на инфекция с Х.пилори, често показва резистентност към конвенционалните лечения - антибиотици и има силна тенденция към рецидив. Ето защо, това естествено лечение на бактерии става все по-често при лечението на хеликобактер пилори.

Какво е Хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори е грам-отрицателна бактерия със спирална форма. Чрез производството на голямо количество уреаза, което неутрализира киселинната среда на стомаха, създава бактерии идеални условия за утаяване в различни места на стомашната лигавица и възпроизводство. В допълнение, спиралната форма и намотките на бактериите позволяват на бактериите да проникнат дълбоко в стомашната лигавица, където се появяват възпаление и язви. Следователно, Хеликобактер пиролиум е главно отговорен за гастрит, стомашни язви и дуоденални язви.

Симптомите на хеликобактер пилори:

Смята се, че до 80% от заразените не показват никакви симптоми на заболяването. Само останалата част изпитва симптоми, характерни за стомашни разстройства, и това е преди всичко:

- киселини в стомаха

- подскачащи

- гадене

- коремна болка

- флатуленция

- Бяло нападение на езика

- лош дъх.

Трябва обаче да се помни, че Хеликобактер може да причини и по-малко специфични симптоми, които често не са свързани с това заболяване. Това може да бъде: дефицит на желязо или витамин В12, акне, мигрена, непоносимост към храни или хронична умора.

Лечение

Лечението на хеликобактер пиролиза се основава главно на антибиотична терапия (често с Пилера). Естествените методи могат да бъдат идеално допълнение към терапията или да се използват като отделен метод на лечение.

1. Пробиотици

Много важен елемент от лечението е правилната пробиотична терапия. Той увеличава ефективността на използвания антибиотик (проучванията показват до 13%) и преди всичко намалява страничните ефекти на инфекцията. Забележителните щамове включват:

- Захаромици буларди, обикновено налични в препарата Ентерол. Особено се препоръчва при съпътстваща антибиотична терапия, тъй като подобрява неговата толерантност.

- Лактобацилус ройтери ДСМ 17648, често достъпен в Хеликогастрин. Този пробиотик пречи на подвижността на хеликобактер пилори, намалява неговата инвазивност и улеснява отстраняването на бактериите от стомаха.

- Лактобацилус плантарум ла 301, лактобацилус саливариус ла 302, често достъпен в Лактибиан н-Пи. Препаратът насърчава поддържането на функцията на лигавицата в стомаха и тънките черва.

2. Билки

Много естествени билки имат антимикробна активност и са в състояние да инхибират растежа на хеликобактер пилори. Наред с други неща:

- Женско биле, растение с повече от 100 активни вещества, някои от които имат бактерицидно действие срещу Х.пилори. Добавката на женско биле може да ускори регенерацията на стомашната лигавица и да намали симптомите като лошо храносмилане, киселини или подуване на корема.

- Куркумин, основното биоактивно вещество в куркумата, което има силни антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че добавянето на куркумин (в доза от 3×500 мг) води до излекуване на стомашни и дуоденални язви при 48% от пациентите след 4 седмици и при 76% от пациентите след 12 седмици на добавки.

- Берберин, основното биоактивно вещество в Берберина. Той е чудесен за лечение на различни заболявания в храносмилателната система и улеснява отстраняването на Хеликобактерните бактерии от стомаха.

- Лактоферинът е много важен компонент на кърмата. Проучванията показват, че говеждият Лактоферин (в доза от 2×200 мг) инхибира колонизацията на Х.пилори в стомаха и подобрява резултатите от респираторния тест с урея.

Прополисът е лепкаво и плътно вещество, използвано от пчелите за облицоване на вътрешността на кошера. Проучване от 2012 г.показва, че терапията с прополис води до пълно излекуване при 63,6% от пациентите със стомашни и дуоденални язви, а при останалите 36,4% се наблюдава намаляване на инфекцията с хеликобактер пилори от високи до средни и ниски нива.

- Сулфорафан, намерен в екстракт от семена на броколи. Това вещество може да намали възпалението и гастрита, както и да подобри състоянието на стомашната лигавица.

3. Диета

Диетата сама по себе си не е в състояние да елиминира бактериите Хеликобактер пилори, но е много важен елемент в подкрепа на лечението. По време на курса на лечение и в продължение на няколко седмици след завършването му си струва да се въведе специализирана диета, която ще намали възпалението и ще регенерира стомашната лигавица. Ето някои от най-важните правила:

Диетата трябва да бъде лека. Трябва да избягвате тежки, трудно смилаеми храни. Препоръчва се главно да се готви на вода, пара или задушаване.

- Храната не трябва да има екстремни температури, така че те не трябва да бъдат твърде студени или твърде горещи.

Яжте редовно и не преяждайте.

- Избягвайте газирани напитки, кофеин и пикантни или кисели храни в диетата си.

Избягвайте суровите продукти. Въведете в диетата зеленчуци и плодове във варена форма (главно моркови, тиква, тиквички, цвекло, спанак, сладки картофи, картофи)

- Следи за снабдяването с течности

- Яжте качествени мазнини, включително омега 3 мастни киселини

- Избягвайте подпухнали храни.

В заключение, Хеликобактер пилори е много опасен патогенен фактор. Това може да доведе до редица усложнения, включително рак на стомаха и смърт. Ето защо е толкова важно да се грижите за правилната хигиена и да приложите лечението възможно най-скоро.

Product added to wishlist
Product added to compare.