Коинфекции на лаймска болест – Babesia

Коинфекции на лаймска болест – Babesia

- Категории : Статии

Babesia е паразитна протозоа, която наподобява много малария, но се предава от кърлежи, а не от комари, за разлика от нея. Инфекцията с Babesia често съществува едновременно с лаймска болест и/или други инфекции, пренасяни от кърлежи. Заболяването, причинено от протозоата Babesia, се нарича бабезиоза.

СИМПТОМИ


Симптомите на инфекция с бабезиоза варират от леки до тежки. Леките форми много често остават неразпознати, защото погрешно се приемат за симптоми на лаймска болест. Ранните осиновители често съобщават за висока температура и втрисане. Хроничните инфекции могат да бъдат леко симптоматични и най-честите симптоми са: интермитентна температура или субфебрилитет, втрисане и болки в ставите, синдром на хронична умора, изпотяване и „неспособност да се поеме пълен дъх“.

Освен това при инфекция с Babesia може да възникне възпаление на черния дроб, бъбреците и далака в резултат на запушване на капилярните кръвоносни съдове и стагнация на микроциркулацията поради отлагане на фрагменти от увредени еритроцити в съдовете.

ДИАГНОСТИКА

Има няколко лабораторни теста за диагностициране на бебезиоза.

Микроскопско изследване на кръвта

Целта на микроскопското изследване на кръвта е да се провери наличието на интраеритроцитни форми на патогенния паразит Babesia (Babesia spp.) в периферната кръв.

Въпреки това, когато се извършва този тест, трябва да се помни, че в ранния стадий на заболяването, процентът на инфекция с червени кръвни клетки може да бъде по-малък от 1%, така че може да се наложи да се направят няколко намазки за период от няколко дни за потвърждаване на диагнозата.

PCR тест

Ако резултатът от микроскопско изследване на кръвна намазка е отрицателен, но все още има подозрение за бебезиоза, могат да се направят молекулярни тестове (PCR) за откриване на генетичния материал на протозоата Babesia.

Имунофлуоресценция (IFA) на IgM и IgG антитела

Имунофлуоресценцията (IFA) на IgM и IgG антитела понякога се използва за потвърждаване на диагнозата бабезиоза. Имайте предвид, че анти-Babesia антителата могат да останат високи в продължение на месеци или дори години след като болестта е изчезнала. Следователно този тест не е надежден индикатор за активна инфекция.

Допълнителни диагностични параметри

Тъй като Babesia лизира червените кръвни клетки, хората, заразени с това протозоа, често развиват хемолитична анемия, както и лимфопения и тромбоцитопения. Повишените нива на серумната лактат дехидрогеназа също са чести, както и хипербилирубинемията и повишената скорост на утаяване на еритроцитите.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕХАНИЗМА НА ДЕЙСТВИЕТО НА БАБЕЗИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМА ПРЕДВИД ПРИ ПЛАНИРАНЕ НА ТЕРАПИЯТА:


Бабезията прониква в червените кръвни клетки - еритроцитите, където, развивайки се и размножавайки ги, ги унищожава. Освен това в хода на инфекцията с Babesia може да има запушване на капилярните кръвоносни съдове и стагнация на микроциркулацията поради отлагането на фрагменти от увредени еритроцити в съдовете. Наличието им в кръвния поток може да причини възпаление на черния дроб, бъбреците и далака.

В допълнение, Babesia използва два отличителни механизма за защита срещу човешката имунна система:

1. Бабезията значително инхибира производството на азотен оксид (NO) в човешкото тяло.
Когато паразитът атакува червените кръвни клетки, червените кръвни клетки отделят азотен оксид (NO) като един от основните защитни механизми. Азотният оксид е токсичен газ за много бактерии и вътреклетъчни паразити, включително Babesia. Така Babesia е разработила защитен механизъм: отделя компонент, много подобен на аргиназата, която естествено присъства в тялото. Аргиназата е ензим, чиято обратна връзка инхибира производството на NO от червените кръвни клетки; инактивира L-аргинин, който е основен субстрат в синтеза на NO. Babesia е много чувствителна към L-аргинин, поради което добавките с L-аргинин помагат за инхибиране на инфекцията с Babesia.

2. Babesia има способността да променя имунния полярност, като по този начин променя човешкия имунен отговор от Th 1 на Th 2.
Имунните Т клетки (съкратено Th) стават активни по време на инфекция. В зависимост от вида на инфекцията, тялото стимулира производството на различни видове клетки: Th 1, Th 2, Th3, Th 9 и др. Важно е, защото даден патоген обикновено се бори с даден имунен отговор и лошо прилягане на механизма на патогена причинява, че тялото не може да елиминира въпросния патоген. Th1 клетките участват в отговори от клетъчен тип срещу вътреклетъчни патогени. От друга страна, Th2 лимфоцитите са основните клетки, определящи механизмите на хуморалния отговор срещу извънклетъчни патогени. Този механизъм се използва от повечето коинфекции на Лайм, които се намират вътреклетъчно. Това им позволява ефективно да инхибират правилната имунна реакция. Поляризираният модел на Th2 е свързан с множество автоимунни състояния като лупус или системна склеродермия.

Следователно при лечението на Babesia трябва да се вземат предвид следните стъпки:

1. Антипротозойна активност.
2. Защита на червените кръвни клетки, но и защита на ендотела, далака, черния дроб и бъбреците.
3. Модулиране на имунния отговор, регулиране на цитокиновата каскада, инхибиране на производството на аргиназа, повишаване на нивата на L-аргинин и азотен оксид (NO).
4. Антимикробно действие.

БИЛКИ И ДОБАВКИ ЗА ИНФЕКЦИЯ С БАБЕЗИЯ СЪГ. ПРОТОКОЛ BUHNER:

Стивън Харод Бюнер се задълбочи много точно в механизма на действие на протозоата Babesia и подбра набор от билки, ефективни в борбата с Babesia с голяма педантичност.

Основното му предложение включва:
Sida acuta
• Алхорнея
• Криптолепис

За по-устойчива инфекция той предлага разширен протокол, който включва:
Sida acuta
• Криптолепис
Bidens pilosa
• Артемизинин
• Salvia miltiorrhiza
• Стандартизиран бял трън
Ашваганда
• Корейски женшен
Женско биле
• Шизандра
L-аргинин
• Витамин В2

Пълният протокол е подробно описан в публикацията на Стивън Харод Бюнер „Естествени лечения за коинфекции на Лайм: анаплазма, бабезия и ерлихия“.

Product added to wishlist
Product added to compare.