Ролята на колагена при възстановяването от Лаймска болест

Ролята на колагена при възстановяването от Лаймска болест

- Категории : Статии

Ролята на колагена при възстановяването от Лаймска болест: разбиране на неговите жизненоважни ползи

 

Лаймската болест, инфекциозно заболяване, причинено от бактериите Борелия бургдорфери и предавано чрез ухапвания от кърлежи, се превърна в нарастващ здравен проблем в световен мащаб. Дългосрочните ефекти на Лаймската болест, понякога наричани посттерапевтичен синдром на Лаймска болест (ПТЛДС), могат да бъдат инвалидизиращи. Един от компонентите, които привличат вниманието в общността на Лаймската болест, е колагенът. Колагенът, най-изобилният протеин в телата ни, играе важна роля в поддържането на нашите стави, кожа и съединителна тъкан. 

 

В центъра на философията на Бюнер за лечение на Лаймска болест е подхранването и възстановяването на съединителната тъкан на тялото. Колагенът, най—изобилният протеин в човешкото тяло, е от решаващо значение за здравето на тези тъкани, които включват кожата, кръвоносните съдове, червата и ставите-всички системи, които могат да бъдат сериозно засегнати от Лаймска болест.

 

Бюнер подчертава, че Борелия бургдорфери, бактерията, отговорна за лаймската болест, има особен афинитет към колагеновите тъкани. Бактериите могат да причинят значителни увреждания, тъй като нахлуват в тези тъкани, като впоследствие предизвикват силен имунен отговор, който води до възпаление и по-нататъшно разграждане на тъканите. Чрез укрепване на колагеновите доставки на организма чрез добавки, идеята е да се даде на тялото инструментите, от които се нуждае, за да поправи увредените тъкани и да създаде среда, по-малко гостоприемна за бактериите.

 

При диагностициране на Лаймска болест значението на колагена може да не е непосредствено очевидно. Въпреки това, когато се разглежда естеството на заболяването и неговото въздействие върху съединителната тъкан на тялото, връзката става по-ясна. Борелия бургдорфери има тенденция да се прибира в богатите на колаген области, като ставите и кожата, където може да причини възпаление и увреждане на тъканите. Тук е мястото, където добавката на колаген може да влезе в игра.

 

Съвместно и тъканно здраве

 

Много хора с Лаймска болест изпитват болки в ставите и подуване, особено в коленете. С напредването на болестта инфекцията може да се разпространи и потенциално да допринесе за разграждането на колагена в съединителната тъкан. Допълването с колаген може да помогне на тялото да осигури градивните елементи, от които се нуждае, за да поддържа и ремонтира тези тъкани. Не става въпрос само за облекчаване на симптомите, а и за подпомагане на естествените възстановителни процеси в организма.

 

Защита и възстановяване на кожата

 

Отличителният белег на Лаймската болест, еритем мигранс обрив, е само един от начините, по които болестта се проявява в кожата. Като най-големият орган на тялото и значително хранилище на колаген, здравето на кожата може значително да повлияе на благосъстоянието на човека. Добавянето на колаген може да насърчи по-бързото възстановяване от проблеми с кожата, свързани с Лаймската болест, и да подобри цялостното здраве и външен вид на кожата.

 

Подкрепа За Сърдечно-Съдовата Система

 

Бактериите, които причиняват Лаймска болест, също могат да проникнат в сърдечната тъкан, което води до лаймски кардит в някои случаи. Колагенът осигурява структурна подкрепа на кръвоносните съдове и сърцето. Допълването с колаген може да помогне за укрепване на сърдечно-съдовата система като цяло, което е особено важно, когато се борите с инфекции, които могат да компрометират сърдечно-съдовото здраве.

 

Повишаване на мускулната и енергийните нива

 

Лаймската болест може да доведе до мускулни болки и умора, което затруднява страдащите да поддържат ежедневните си дейности. Колагенът съдържа аминокиселини като глицин, за който е известно, че подпомага растежа на мускулите и производството на енергия. Включването на колаген в диетата може да помогне за подобряване на енергийните нива и здравето на мускулите.

 

Подкрепа За Здравето На Храносмилателната Система

 

Стомашно-чревните симптоми не са необичайни при индивиди с Лаймска болест. Колагенът е от решаващо значение за целостта на лигавицата на червата. Чрез укрепване на тази бариера, добавката на колаген може да помогне за насърчаване на здравето на храносмилателната система, потенциално облекчаване на някои от стомашно-чревните симптоми, свързани с Лаймската болест.

 

Колко колаген е полезен при Лаймска болест?

 

Идеалната доза на колаген добавки може да варира в зависимост от телесното тегло на индивида, тежестта на симптомите, както и специфичния вид на колаген се използва. Въпреки това, проучванията показват, че ежедневният прием на 10 до 20 грама хидролизирани колагенови пептиди може да бъде ефективен. Хидролизираният колаген се разгражда на по-малки пептиди, които по-лесно се абсорбират от тялото.

Изборът на правилния тип колаген

 

Има различни видове колаген—първи, втори и трети са най-често срещаните в добавките. Обикновено се получават от говеждо месо и риба и са свързани с кожата, костите и кръвоносните съдове. Колагенът от втори тип, обикновено получен от пиле, се смята, че е от полза за здравето на ставите. За тези с Лаймска болест, комбинация от тези видове може да бъде от полза за справяне с различните симптоми.

 

Опасения за качеството и безопасността

 

С нарастването на популярността на колагеновите добавки, изборът на висококачествен продукт е от решаващо значение. Добавките трябва да бъдат получени от реномирани компании, които предоставят резултати от изпитвания на трети страни за чистота и безопасност на продукта. Освен това, като се има предвид, че лаймската болест може да повлияе на имунната система, важно е хората с Лаймска болест да изберат колаген, който не съдържа добавки, пълнители и обикновени алергени.

 

Ролята на диетата в производството на колаген

 

Докато добавките са полезни, хранителните навици също са от първостепенно значение, Когато става въпрос за подпомагане на производството на колаген. Храни, богати на витамин С, пролин, глицин и мед—като цитрусови плодове, яйца, постно месо, ядки и бобови растения—могат да улеснят естествения синтез на колаген в организма.

Product added to wishlist
Product added to compare.