Котешки нокът

Котешки нокът

- Категории : Статии

Котешки нокът (лат. Uncaria tomentosa) е една от трите билки от основния протокол на Buhner, използвани при лечението на лаймска болест. Основната му дейност е модулиране на имунната система. Билката проявява и противовъзпалителни свойства. Котешкият нокът принадлежи към семейство Rubiaceae. Расте в джунглата под формата на горска лоза, често със значителни размери. Увива се около дърветата и се изкачва нагоре към слънцето и дължи името си на стърчащите, закачени тръни по лозата.

Имоти:

Котешкият нокът заедно с японския възел (лат. Polygonum cuspidatum) и андрографис (лат. Andrographis paniculata), съставлява основния протокол за лечение на лаймска болест според Стефан Бюнер. Характеризира се с широк спектър на действие, включително противовъзпалително, аналгетично, антидепресантно, антивирусно, антикоагулантно, детоксикиращо и много други свойства. При лечение на лаймска болест тя е особено ценена за:
• укрепване и стимулиране на имунната система
• демонстриране на противовъзпалителна активност
• укрепване на централната нервна система
• в случай на хронична инфекция, повишаване на нивата на CD57 белите кръвни клетки, което от своя страна спомага за инхибиране на прогресията на заболяването
• употреба при когнитивни разстройства
• показва специфични противовъзпалителни ефекти при лечението на ставни и мускулни болки при лаймска болест, намаляване на отока
• модулиране на функционирането на имунната система
• действа като общ тоник за тялото
• е HLA-DR модулатор
• отпускане на централната нервна система
• повишаване на благосъстоянието
• показващ аналгетичен ефект


Форма на билката:

Билката се продава в няколко форми:


1. Тинктура на алкохолна основа
Растителна тинктура на алкохолна основа се прави чрез накисване на прясно растение в пълен алкохол или изсушено растение в смес от алкохол и вода. Алкохолът е отлична среда за извличане на билки, а тинктурите на алкохолна основа са най-популярната форма на билкова употреба от професионални билкари. Мацерацията на билки с алкохол гарантира, че активните съставки на билката се доставят в кръвта по-бързо, което прави тинктурата бързодействаща форма на прием на билката.

2. Екстракт без алкохол
Безалкохолната тинктура се приготвя основно на базата на глицерин. Глицеринът се превърна в популярна алтернатива на алкохолните тинктури и е идеален за деца и хора, които не обичат или не могат да пият алкохол. Въпреки това, глицеринът не е толкова ефективен при извличане, колкото водата или алкохола. Глицеринът има само около 60% от екстракционната стойност на алкохола. Следователно глицератът от котешки нокти ще бъде с 40% по-слаб от алкохолната тинктура.

3. Капсулирана билка
Капсулите са се превърнали в много популярен начин за прием на билки, защото са лесна и удобна дозирана форма. Едно от основните предимства на капсулите е, че не усещаме вкуса на билките. Освен това, когато приемате билката под формата на смляна билка, затворена в капсула, вие консумирате целия растителен материал заедно с растителните влакна. Не забравяйте обаче, че заедно със смлян котешки нокът в капсулата, вие поглъщате и обвивката на капсулата. Обвивката на капсулата не допринася с нищо за терапията и трябва да се усвоява от тялото. Ако следвате протокола на Buhner, ще трябва да приемате голямо количество капсули. За хора с отслабена храносмилателна система това може да бъде проблематично след продължителна употреба на билки.


4. Смляна билка

Котешкият нокът може да се вземе директно, да се капсулира или да се направи тинктура. Недостатъкът на приемането на смляна билка е вкусът.

Директна употреба: добавете 1 чаена лъжичка билка в чаша и налейте хладка вода, разбъркайте и изпийте течността с утайка. За да подобрите вкуса, можете да добавите малко мед и лимонов сок.

Приготвяне на тинктури у дома: В домашни условия най-лесно ще ви бъде да приготвите тинктура в концентрация 1:5, тоест 1 част изсушен котешки нокът на 5 части алкохол. Алкохолът трябва да се разрежда с вода поради факта, че растенията губят естествената си влага по време на сушене. Когато правите тинктури от изсушено растение, добавете толкова вода, колкото растението би съдържало, ако беше прясно. След това залейте билката със спирт (50-60%) и след това я оставете за мацерация за 2 седмици в тъмен съд без достъп на светлина. Разклащайте буркана веднъж на ден. След 2 седмици мацератът трябва да се филтрира. Съхранявайте готовия мацерат в тъмна бутилка или обикновена бутилка, увита в алуминиево фолио, на място, защитено от достъп на светлина.


5. Нарежете билка
Нарязана билка е изсушена форма на котешки нокът, нарязан на по-малки парчета. От нарязаната билка можете да си приготвите отвари или тинктури.
Отвара: 7 г Котешки нокът се заливат с 1 л вода и се вари 20 минути на слаб огън. Прецежда се и се оставя да изстине. Разделете отварата на порции и пийте през деня.

Странични ефекти:

Високите дози от тази билка понякога могат да причинят чревни разстройства като редки изпражнения, диария и/или болки в корема. Тези симптоми обикновено изчезват при продължителна употреба. Ако се появят симптоми, дозата трябва да се намали. Ако диарията продължи повече от три дни, употребата на билката трябва да се преустанови.

Противопоказания:

Котешки нокът не може да се приема от хора, приемащи препарати за понижаване на кръвната плътност. Хората, на които е планирана операция, трябва да спрат приема на билката 10 дни преди всяка операция. Не можете да приемате препарата по време на лечение с лекарства, които инхибират секрецията на стомашна киселина, тъй като те също могат да инхибират превръщането на тази билка в нейната активна форма в стомаха. Котешкият нокът не трябва да се използва от бременни или кърмещи жени.

Product added to wishlist
Product added to compare.