Паразити

Паразити

- Категории : Статии

Паразитите са всички организми, които живеят в друг организъм (гостоприемник), като го използват като източник на храна и жизнена среда, като същевременно действат в негова вреда. Паразитите водят до пълна дисбиоза на организма, т.е. състояние, в което приятелската флора е превишена и отровена от патогени. Както кърлежи, така и някои комари, въшки, мухи и др. те са класифицирани като паразити. Това обаче са външни паразити и днес обсъждаме паразити, които съществуват в нашето тяло само вътрешно. Тази ситуация често се случва при Лаймска болест, при която защитните сили на организма срещу паразити са намалени.

Видове паразити:

Най-голямата грешка е да се мисли, че паразитите живеят само в храносмилателния тракт, където се случва най-честата им диагноза. Паразитите също живеят в кръвта на гостоприемника, вътрешните органи, лимфната система и други тъкани на тялото. Някои паразити могат напълно да заразят тялото. Има повече от 3200 вида паразити и те могат да бъдат разделени на четири основни категории.:
1. Протозои: ламблия, криптоспоридиум, цилиат и пълзящо растение-пътуват в кръвния поток и заразяват всички части на тялото
2. Метили: кръвни, белодробни, чернодробни, бъбречни или пикочни метили-дължината им е около 1-2 см
3. Тении: тении от говеда, кучета, риби или прасета - може да достигне до 12 м
4. Кръгли червеи: нематоди, анкилостоми-живеят в червата, панкреаса, сърцето, черния дроб или белите дробове, могат да се измерват от 0,2 до 35 см. Те са много лесни за предаване.

Симптоми на инфекция:

Най-честите симптоми са коремна болка и диария, но паразитите могат да причинят всякакви симптоми, които първоначално не свързваме с инфекция. Те са преди всичко:

- Храносмилателни проблеми: газове, диария, коремна болка, запек, чревни спазми, слуз в изпражненията, ненаситен или липса на апетит, жажда за сладко, непоносимост напр.към глутен или лактоза.
- Проблеми с имунната система: слабост, хронична умора, чести инфекции.
- Проблеми с нервната система: проблеми с паметта, безсъние, деменция.
- Емоционални проблеми: депресия, невроза, раздразнителност, тревожност.
- Други проблеми: алергии, акне, бели петна около устата, уртикария.

Възможни източници на инфекция:

Има много начини за заразяване с паразити, те могат да се появят в ежедневните, обикновени дейности. Ако освен това имаме слаб имунитет поради наличието на Лаймска болест и нейните коинфекции и често свързания с това дългосрочен прием на антибиотици, вероятността от заразяване с паразити се увеличава значително.
Паразитите могат да се разпространяват чрез водни източници, особено реки, езера, кладенци или чешмяна вода. Недостатъчно приготвената храна също е често срещан път на инфекция. Необходимо е да се обърне специално внимание на правилното приготвяне и преработка на риба, месо, както и ядки, маруля и др. Превозвачът може да бъде и животни, както домашни, така и за разплод. Ето защо е толкова важно да почиствате животните редовно. Друг потенциален източник е и физическият контакт със заразен човек, например сексуален контакт, но също и липсата на подходяща хигиена, като например измиване на ръцете сред децата.

Диагноза:

Най-често срещаният метод за диагностициране на паразити е изследването на изпражненията. Изпитването се провежда три пъти на равни интервали. Това позволява яйцата на паразита да се излюпят и позволява да се изследва специфичният материал. Въпреки това, някои от паразитите, като острици, се изследват главно с помощта на перианални тампони. Важно е тестовете да се извършват в специализирана лаборатория, която е специализирана в паразитологията.
Друг вариант е серологичен кръвен тест. За съжаление, тестът е полезен само в късен стадий на инфекция.

Лечение:

Често срещан метод на лечение е приемането на антибиотик, но все повече хора избират естествени методи за лечение на паразити. Природното лечение съчетава правилно балансирана диета и използването на специализирани билки за укрепване на имунната система.
Най-известните противопаразитни билки включват:
- Сладък пелин
- Черен орех
- Мимоза пудика
- Чапаро амаргоса
- Артемия ануа
- Берберис
- Жълт корен от тинтява
- Масло от риган
- Карамфилово масло
- Екстракт от семена на грейпфрут
- Джинджифил

Паразитите са все по-често срещан проблем в обществото. Според данни на СЗО през последните 10 години паразитите са заразили повече от 4,5 милиарда души, докато в Европа това е един на всеки трима души. Това, което също е много важно е, че без ранното лечение на паразитната инфекция, лечението на Лаймската болест може да не доведе до желаните резултати. Ето защо е толкова важно да има подходящо лечение преди започване на лечението на Лаймската болест и нейните коинфекции.

Product added to wishlist
Product added to compare.