Подкиселяване на тялото

Подкиселяване на тялото

- Категории : Статии

Напоследък темата за подкиселяването на организма набира голяма популярност. В медиите често можем да чуем какво подкиселява тялото ни и колко зле се отразява на здравето ни, главно при заболявания като лаймска болест. Наистина ли имаме нужда от допълнителна подкрепа за нашето тяло, за да поддържаме оптимален киселинно-алкален баланс?

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КИСЕЛИННО-БАЗАВНИЯТ БАЛАНС?

"Киселинно-алкалният баланс на тялото е състояние, при което се поддържа специфично съотношение на катиони и аниони в телесните течности, което обуславя подходящото им pH и правилното протичане на хранителните процеси."

В разтвори с рН <7 -=""> 7 концентрацията на хидроксидни йони е по-висока, така че такива разтвори са алкални. pH = 7 е неутрална реакция.

 

КАКВО pH ИМА В НАШИЯ ОРАНИЗЪМ?

Нека започнем с факта, че нашето тяло има различно pH в зависимост от местоположението му. От алкална в панкреасната течност, през неутрална кръв, до силно кисел стомашен сок. Популярно обаче всички тези стойности се намаляват до "рН на нашето тяло", което конкретно означава рН на кръвта и е в диапазона 7,35-7,45.

 

КАК ИЗГЛЕЖДА ДИЕТА, ПОДДЪРЖАЩА НАШИЯ PH?

Киселиннообразуващи продукти:
- месо
- сирена
- риба
- яйца
- зърнени продукти

Алкални продукти:
- зеленчуци
- плодове


При диетата за „разкисляване“ тялото ни трябва да консумира алкални продукти и да избягва киселиннообразуващите продукти.

Нека започнем с факта, че можем да повлияем на нивото на pH на кръвта в диапазона от 0,01 до 0,02 единици чрез диета! Да, pH на урината може да се промени от 1,0 до 1,2 единици в зависимост от нашата диета, но урината има много голяма граница на промяна. В зависимост от деня на цикъла или хигиената, той може да бъде кисел (прибл. PH = 5) или алкален (прибл. PH = 8). В този случай промяната от 1 единица, причинена от диетата, вече не е толкова грандиозна.

 

Диетата в случай на лаймска болест е много важна. Както по време на антибиотична терапия, така и при използване на билки, напр. протокола Buhner, нека се погрижим за правилната метаболитна подкрепа. Струва си да се спазват някои от принципите на диетата „разкисляващо тяло“ и да се въведе редовна консумация на зеленчуци и плодове в менюто си. Нека обаче не забравяме и за богатите на омега-3 мастни киселини – риба или пълнозърнести зърнени продукти, характеризиращи се с голямо количество фибри.

 

Комбинацията от билките от протокола Buhner с балансирана диета, физическа активност и намаляване на стреса е рецепта за ефективна борба със симптомите на лаймската болест и нейните съпътстващи инфекции.

Product added to wishlist
Product added to compare.