Профилактика на Лаймска болест

Профилактика на Лаймска болест

- Категории : Статии

Европа е част от света, където кърлежите са ендемични. Това означава, че кърлежите могат да се появят по цялата му повърхност. Въпреки това, има няколко метода за намаляване на вероятността от ухапване от кърлежи и предотвратяване на много заболявания, пренасяни от кърлежи, включително лаймска болест или нейните коинфекции.

Какво можем да направим?

На първо място, трябва да избягваме местата, където кърлежите са особено присъстващи-високи треви и храсти. В район с буйна растителност е по-вероятно да бъдем ухапани от паякообразни.

Въпреки това, ако решим да отидем на такива места, дрехите ни са важни. Тялото трябва да бъде защитено по такъв начин, че да се намали площта на незащитената кожа. Предлагат се блузи с дълъг ръкав, високи ботуши, шапки и дълги панталони. В допълнение, трябва да носите гладки, ярки дрехи, за да откриете лесно кърлежите.

След разходка не забравяйте да погледнете тялото си. Обърнете специално внимание на слабините, пъпа, косматите части на тялото, местата зад ушите или извивките на крайниците. Това са "любимите" места на кърлежите. Също така не забравяйте, че ларвата на кърлежите е много малка (до 1 мм) и често фактът, че не забелязахме кърлежите, не означава, че не е там.

В аптеката можете да си купите устройство за премахване на кърлежите. Това е така нареченото ласо, което ви позволява лесно и безопасно да премахнете паразита от тялото.

Много ефективни репеленти за кърлежи са на разположение. Те се основават главно на химически вещества. По-долу е дадена алтернатива за химически перпарати. Не забравяйте, че естествените препарати изискват по-често приложение.

Естествени препарати:

Има и естествени препарати, които отблъскват кърлежи, комари, бълхи или акари. Най-популярни са етеричните масла: евкалипт, мащерка, градински чай, мента, карамфил, лимонова трева, пачули, цитронела и др. Достатъчно е да смесите 5 капки от етеричното масло например с масло от тиквени семки и да напръскате тялото. Не забравяйте, че нашата пот е стръв за кърлежи, така че след физическа активност трябва да се напръскаме отново с естествената подготовка.

Единични масла могат да бъдат намерени тук

Готов спрей на маслена основа можете да намерите тук

Друг естествен начин може да бъде инфузия на розмарин и мащерка. Билките трябва да се варят в малко количество вода, след това да се охладят и да се добави лимонов сок. Приготвеният препарат трябва да се пръска върху тялото.

Кочата билка е друго растение, което отблъсква кърлежите. Инфузията на котешка билка може да се използва за пръскане на дрехи и тяло, но и за животни. По подобен начин можете да използвате инфузия на цист.

Използването на домашни инфузии е ефективно, но дава доста краткотраен ефект. За да поддържате ефекта на отблъскване на кърлежите, трябва често да обличате тялото и дрехите си.

Последният естествен метод, който въвеждаме, са устройства, които излъчват специални ултразвукови импулси с честота около 40 кХц. Те са напълно безвредни за хората и домашните любимци, но блокират основния сензорен орган на кърлежите. Те също са ефективни срещу бълхи.

Човек без кърлежи, репелент за кърлежи можете да намерите тук

Лаймската болест е много сериозна болест, пренасяна от кърлежи и може да атакува всички видове тъкани и всички органи на човешкото тяло. Следователно, неговите симптоми могат да варират от проблеми със ставите, обща слабост на тялото, но и неврологични промени. Въпреки че рискът от ухапвания съществува през цялата година, пролетта е най-голямото време за активност на кърлежите. Така че нека не забравяме, че много зависи от нас и можем до известна степен да предотвратим инфекцията с Лаймска болест.

Май-Месец На Информираност За Лаймската Болест

Product added to wishlist
Product added to compare.