Прополис

Прополис

- Категории : Статии

Прополисът, известен също като пчелно лепило, често се нарича естествен антибиотик. Прополисът е богат на активни вещества итя има много лечебни свойства. Използва се за лечение на много заболявания, включително хемороиди, хипертония или хиперхидроза.

Какво точно е прополис?

Прополисът е плътно вещество с лепкава консистенция, използвано от пчелите за облицоване на вътрешността на кошера, което позволява да се запечата структурата му и да се предпази от патогени. Това е смес от смола от дървета и храсти и секрети от пчелни жлези. Химичният му състав зависи главно от растителността на географския район, от който произхожда, и породата на пчелите, сезона или степента на замърсяване на околната среда. Основните компоненти на прополиса са:

- растителни смоли (50-80%),
- восъци (8-30%),
- полифеноли (14-16%),
- цветен прашец (5%).


Прополисът е богат и на танинови вещества, терпени, флавони, органични киселини, липидно-протеинови вещества, хранителни вещества (калций, манган, магнезий, цинк, калай, мед, силиций, желязо, алуминий, сребро, натрий, калий, хром, стронций, барий, кадмий, ванадий, титан) и витамини (А, Вит. В1, Уит. В2, В5, В6, В, Г, Д).

Смята се, че до 300 вещества, съдържащи се в прополиса, имат активна биологична активност. Ето защо прополси често се използва във фармакологични продукти и като средство за подпомагане на функционирането на организма или подкрепа на имунитета.

Свойства на прополиса

1. Положителен ефект върху дихателната система.
2. Лечение на вагинални инфекции.
3. Подпомага лечението на ревматологични заболявания.
4. Подпомага регенеративните процеси, напр.следоперативни рани.
5. Действие срещу зъбни проблеми (пародонтит, млечница, свръхчувствителност на зъбите).
6. Подкрепа срещу кожни заболявания.
7. Антимикробна активност.
8. Поддържа резистентност към инфекции.


Поради своите бактерицидни, антивирусни, противовъзпалителни и регенеративни свойства прополисът се използва и от хора, страдащи от Лаймска болест и коинфекции. Бюнер добавя прополис в разширения си протокол за поддържане на колагена.


Противопоказания:

Прополисът, въпреки многото си полезни свойства, е силен алерген. Основните симптоми на алергиите са зачервяване, подуване и досаден сърбеж на кожата. Поради това не се препоръчва за хора, които са алергични към пчелни продукти.

Прополисът може да се използва в много форми: таблетки, ареозоли, прах, супозитории, мехлеми или спиртни екстракти. 30% тинктура от прополис може да намерите и в нашия магазин lymeherbs.bg

Product added to wishlist
Product added to compare.