Противогъбична диета

Противогъбична диета

- Категории : Статии

Лечението на лаймската болест и съпътстващите заболявания е трудно и дълготрайно. Всеки случай на заболяването е различен и изисква индивидуален подход, както по отношение на антибиотична терапия, билколечение или диета. Често обаче първоначалната борба с болестта започва с прилагане на антибиотик, често до няколко месеца. Това е огромна тежест за тялото. Ето защо изборът на правилната диета е толкова важен.

 

 

Подходящото меню по време на антибиотична терапия, използвано при лаймска болест, трябва:

- подпомагат черния дроб в процеса на детоксикация на организма
-
укрепване на имунната система
-
предотвратяване на развитието на микоза
-
подпомагат храносмилателния процес
-
помагат за възстановяване на нормалната чревна бактериална флора

Хроничната антибиотична терапия при хора, страдащи от лаймска болест или нейната коинфекция е честа причина за развитието на микоза (Candida albicans). Тогава си струва да приложите неговата профилактика - противогъбична диета.

Основното правило на противогъбичната диета е елиминирането на захарта. Трябва да изключите захарозата (захарта от захарница) и различни видове сладкарски изделия или продукти, чийто основен продукт е бяло, пшенично брашно, тестени изделия или ориз. Също таказабраненипродукти са алкохолът, газираните напитки, лютите подправки, тлъстите меса и сирена (топено, мухъл, жълто). Такива продукти създават идеална среда за размножаване на гъбичките в тялото ни. Захарта също е добро място за размножаване на бактерии. Хората с лаймска болест трябва да избягват захарта в диетата си.

Не забравяйте обаче, че не си струва да се отказвате от всички въглехидрати. Продукти като пълнозърнест хляб, макаронени изделия или шрот не е задължително да се изключват от менюто ни. Не бива да забравяме и натуралните кисели млека, ядки, сурови зеленчуци, нерафинирани масла, риба, силаж и семена от бобови растения. Тук ще работят и подправките: куркума, риган, розмарин, кориандър и цейлонска канела.

Едва когато сме диагностицирали кандидоза (когато има свръхрастеж на дрожди Candida albicans, които физиологично възникват в стомашно-чревния тракт и нарушават чревната ни микрофлора), трябва да мислим за алтернативни методи на диетотерапия. Това е, между другото, 4-степенен режим на хранене.

ЕТАП I
Разрешени са само постно месо, някои сурови зеленчуци (с изключение на шушулки), натурално кисело мляко и айран, вода, билкови чайове.

ЕТАП II
Постепенно въвеждаме в диетата тъмен ориз, картофи и други сложни въглехидрати.

III етап
Позволени са допълнителни сурови плодове, ядки или бобови растения.

ЕТАП IV
Мед или кафе се появяват спорадично.

 

Този метод на хранене е много ограничаващ, което може да доведе до много недостатъци, така че трябва да се използва само под наблюдението на квалифициран клиничен диетолог.

Product added to wishlist
Product added to compare.