Сън и имунитет

Сън и имунитет

- Категории : Статии

Антибиотици, билки, диета, биорезонанс, кислородна терапия ... има много традиционни и алтернативни методи за борба с Лаймската болест. Начинът на живот и качеството на съня рядко се обсъждат.

Сънят е физиологична дейност, която прекарваме средно около 30% от времето си. Ако приемем, че средният човек живее около 80 години, същото количество сън е около 25 години от живота ни!

Функции на съня

Основната функция на съня е преди всичко регенерацията на нашето тяло. Ето защо сутрин имаме най-много енергия, тялото ни е отпочинало и мозъкът е наситен с кислород. Липсата на сън влияе негативно на паметта, ефективното учене или правилната концентрация. Проучванията все повече показват ефектите на съня върху настроението, включително тревожност и депресия. Твърде кратките фази на съня причиняват смущения в секрецията на кортизол, хормона на стреса, но и много полови хормони, което се превръща във функционирането на целия организъм. Човек, който спи средно по 4-5 часа на ден, има намалени нива на тестостерон, равни на човек с 10-15 години по-възрастен.

Сънят и имунната система

Може ли сънят да има реално въздействие върху Лаймската болест и нейната коинфекция? Абсолютно. сънят засяга имунната ни система, а дефицитът му причинява:

- Намалена Т-клетъчна активност .

- Повишени нива на възпалителни цитокини.

- Намаляване на производството на левкоцити.

- Отслабване на функцията на НК клетките, които са отговорни за борбата с патогени в организма (включително Борелия тортиколис и ракови клетки).

- Инхибиране на секрецията на мелатонин от епифизната жлеза.

Фази на съня:

Сънят е много сложна физиологична дейност, в която могат да се разграничат две основни фази: НРЕМ (не - бързо движение на очите) и БДО (бързо движение на очите).

Фазата на НРЕМ е по-дълга и е основно отговорна за почивка и регенерация. БДО фазата, от друга страна, е по-активна, мозъкът е по-стимулиран и се появяват сънни сънища. За правилното функциониране и пълна сила е необходимо и двете фази "да живеят в симбиоза". Всеки цикъл трябва да продължи средно около. 100 минути и смяна (прибл. 4-6 цикъла на сън).

Колко дълго трябва да спим?

Средната, желана продължителност на съня зависи главно от възрастта и е:

9-12 часа за ученици (7-12 години)

8-10 часа за тийнейджъри (13-17 години)

7-9 часа за възрастни (18-64 години)

7-8 часа за възрастни хора (65+)

Методи за подобряване на качеството на съня

1. Не използвайте мобилни телефони или компютри по тъмно.

Телефонно обаждане в спалнята или епизод на телевизионно шоу в леглото е лоша идея. Епифизната жлеза получава информация, че изобщо не е нощ и инхибира секрецията на мелатонин, наречен хормон на съня. Ограничете контакта с червена светлина (светлина, произведена от електронни устройства) най-малко един час преди лягане.

2. Поддържайте подходящи условия за спане.

Правилната температура, тъмнината, тишината или естественото, удобно нощно облекло ще бъдат ключови тук.

3. Бъдете систематични.

Винаги трябва да си лягате и да ставате по едно и също време. По този начин привиквате тялото към установените схеми. Оптималното количество сън е нормално. 21-23 и се събуди. 6-8.

4. Не яжте през нощта.

Храненето преди лягане може да повлияе на качеството на съня. Най-добрият вариант е да се яде последното, лесно за храносмилане хранене най-малко 2 часа преди лягане. Същото важи и за силен черен чай и кафе.

5. Избягвайте физическата активност вечер.

Физическата активност може да помогне при проблеми със съня, но не трябва да се прави твърде късно. Извършването на тренировка преди лягане, в допълнение към силен, силно осветен фитнес, може да предизвика прекомерна стимулация на тялото и освобождаване на кортизол - хормона на стреса, който може да причини проблеми със съня, а по-късно и с качеството на съня. Погрижете се за ходене, оксигенация и контакт с природата.

6. Не пий алкохол.

"Алкохолът улеснява заспиването" - често можете да срещнете това популярно мнение. Въпреки това, алкохолът, дори и в малки количества, може да доведе до значително намаляване на фазата на БДО сън и дори пълното му потискане.

7. Билки, добавки и лекарства

Само когато промените навиците си и следвате всички горепосочени точки и не виждате подобрение, трябва да помислите за добавки. Адаптогените са много полезни за успокояване преди лягане, особено Ашваганда. В допълнение, растителни съставки като мелиса или шафран също могат да бъдат ефективни. Мелатонинът трябва да дойде последен, но не го приемайте дълго.

8.Медитация

Фокусирането върху дишането и осъзнаването на момента също може да помогне при проблеми със съня. Според скорошно проучване хората, които медитират редовно, имат по-малко проблеми с безсъние, умора и депресия.

Адекватният сън и широко дефинираният здравословен начин на живот са много важни при лечението на Лаймската болест. Качеството на съня и начинът на живот засягат нашия имунитет и следователно способността на организма да се бори с бактериите Борелия.

Product added to wishlist
Product added to compare.