витамин D

витамин D

- Категории : Статии

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което е тясно свързано с нашата имунна система. Ето защо е толкова важно не само за здравия човек, но преди всичко за хората, страдащи от лаймска болест или съпътстващите я инфекции.

Можем да разделим витамин D на:

- Витамин D2 (ергокалциферол), който се намира естествено в гъбичките и растенията
- Витамин D3 (холекалциферол), който се среща естествено в животинските продукти.


Ефектът на витамин D върху здравето

1. Влияние върху имунитета

Както бе споменато по-горе, основната функция на витамин D е да влияе върху имунитета. Той е важен регулатор на имунния отговор, влияе върху Т и В лимфоцитите, като по този начин регулира имунния отговор и модерира цитокининовия баланс на Th1 и Th2. Това значително влияе върху протичането на автоимунните заболявания.

Проучванията показват, че при значителен дефицит, добавката с 1600 UI витамин D3 на ден е достатъчна, за да намали риска от инфекция с цели 36%.

2. Мощен антиоксидант

Витамин D може да бъде ефективен при детоксикацията на тялото. Той помага за производството на силен антиоксидант, който е глутатион, който индиректно намалява антиоксидантния стрес и се бори със свободните радикали.

3. Ефекти върху костите

Регулира калциевия и фосфатния баланс. Преобразуван в тялото в активната си форма, 25-дихироксивитамин-D повишава абсорбцията на калций в червата, благодарение на което подобрява минералната плътност на костите. Изследванията показват, че рискът от фрактура се увеличава с цели 33% при всеки 10ng/ml намаляване на 25 (OH)D под 28ng/ml!

4. Профилактика на сърдечни заболявания

Витамин D е свързан с много аспекти на нашето здраве. Влияе на кръвното налягане, триглицеридите и холестерола (включително нивата на LDL и HDL). Всичко това е тясно свързано със сърдечно-съдовите заболявания, които са най-честата причина за смърт в Полша. Според проучвания на Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi и други, намаляването на витамин D е свързано с по-висок риск от заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Ниските нива на витамин D увеличават риска от заболяване с 44% и с огромните 54% по-висок риск от смърт от болестта!


5. Ефект върху тумори

Неоплазмите възникват, когато клетките на тялото се делят неконтролируемо и новообразуваните клетки не се диференцират в тъкан, типична за клетките. Витамин D инхибира прекомерния растеж на клетките и влияе върху тяхната диференциация. Той засяга предимно рак на гърдата, пикочния мехур, дебелото черво, стомаха, хранопровода и много други.

Изследване на витамин D

Лабораторният тест измерва концентрацията на 25 (OH) D. Стандартите са дадени по-долу:

Дефицит < 20 ng/ml

Ниска концентрация 20 – 30 ng/ml

Нормална концентрация 30 – 50 ng/ml

Повишена стойност 50–100 ng/ml

Потенциално токсични 100–150 ng/ml

Токсична концентрация > 150 ng/ml

Някои тестове са дадени в единица bmol / l. Конверторът е 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Естествени източници на витамин D.

Витамин D се синтезира главно от слънчева светлина. Заедно с диетата си осигуряваме малко от този витамин (максимум 20% от количеството му). Източниците на храна включват риба (змиорка, сьомга, херинга) и някои разновидности на гъби, като гъби шийтаке.


Дозировка на витамин D

Изборът на дозата зависи преди всичко от географското местоположение. Колкото повече слънчеви дни в мястото, където живеем, толкова по-малко трябва да има добавки. Въпреки това, за жителите на Полша и по-голямата част от Европа, страдащи от лаймска болест, препоръчваме добавяне на минимум 2000 IU през есенно-зимния период (при хора със затлъстяване тази стойност трябва да се удвои).

През пролетно-летния период не се изисква дохранване, стига да сме „изложени“ на слънце за около 15 минути всеки ден между 10 и 15 ч., като поне 20% от тялото е изложено (кратко T- риза и шорти), без използване на UV филтри и облачност.

Дефицит на витамин D

Най-честите симптоми на дефицит са повръщане, диария, главоболие, болки в очите, слабост, липса на апетит, прекомерна жажда и общо неразположение. При лаймската болест и нейните съпътстващи инфекции често е трудно да се разграничат симптомите на дефицит на витамин D от симптомите, причинени от лаймска болест, така че винаги си струва да проверите нивото му и да започнете да приемате добавки.

Твърде много витамин D.

Често чуваме, че някой приема "конски" дози витамин, тоест 10 000 IU, а понякога дори повече. Не забравяйте обаче, че излишъкът може да доведе до хиперкалциемия, т.е. повишени нива на серумния калций. Както бе споменато по-горе, витамин D се превръща в тялото в активната му форма и причинява повишена абсорбция на калций в червата, бъбреците и костите. Ето защо такива големи дози трябва да се избират само след консултация с лекар и само при изключителни дефицити.

Следователно може да се види, че витамин D е необходим за правилното функциониране на тялото и неговият дефицит може значително да увеличи риска от много заболявания и да влоши симптомите на лаймската болест. Така че не забравяйте да включите витамин D във вашата фитотерапия.

Можете да намерите добавки с витамин D ТУК

Product added to wishlist
Product added to compare.