Здрави черва - силен имунитет

Здрави черва - силен имунитет

- Категории : Статии

Червата не само играят ключова роля в осигуряването на тялото с хранителни вещества от храната, но също така са от ключово значение за здравата имунна система. Червата се обитават от микробиота, т.е. полезни микроорганизми (главно бактерии). Чревната микробиота активира имунната система и координира нейната работа през целия живот, а гъстата мрежа от нервни клетки предава сигнали за всяка заплаха към централата, тоест мозъка. Почти 80% от имунните тела се формират в червата.

Червата съдържат както полезни, така и патогенни бактерии. Нашите приятелски бактерии помагат за регулиране на имунната система. Когато балансът между добри и лоши бактерии е нарушен, имунната система отслабва и става нерегулирана. Може също да стане по-податливо на автоимунитет. Това е така, защото чревните бактерии влияят върху развитието и съзряването на имунната система, свързана с лигавиците. Лигавиците на организма са първата линия, през която преминават фактори от външната среда като бактерии, вируси, гъбички и антигени. Лигавицата покрива вътрешността на носа и гърлото, но също и вътрешността на храносмилателния тракт. Лимфната тъкан на лигавиците включва индивидуалната лигавица на организма. Те са система от "съобщителни съдове". Следователно лошото състояние на чревната лигавица може да бъде тясно свързано с повтарящите се системи, напр. дихателна или пикочно-полова. Защитните механизми на стомашно-чревната лигавица са да предотвратят колонизирането на лигавиците от патогенни микроорганизми. Лигавицата е оборудвана със сензорни клетки, които могат бързо да идентифицират заплаха и да изпратят сигнал, който задейства следващите стъпки в имунния отговор. Лигавицата също е източник на антитела от клас sIgA, които са основното мукозно антитяло на имунната система. Говорейки за червата, трябва да се спомене и същността на чревната бариера. Чревната бариера се състои от чревния епител, лигавицата и чревните бактерии. Всеки един от тези елементи осигурява правилната му плътност и играе важна роля. Отслабването на връзките между епителните клетки може да доведе до така наречените пропускливи черва. Последица от това е проникването в тялото на това, което трябва да се задържи в чревния лумен. Това стимулира работата на имунната система, поради което тя се стимулира непрекъснато. Произвежда се прекомерно количество провъзпалителни цитокини и хронично възпаление, така нареченото тихо възпаление.

Много хора, страдащи от лаймска болест, се оплакват от различни чревни заболявания, напр. диария, хроничен запек, промяна в консистенцията на изпражненията (разхлабени, воднисти изпражнения или със слуз, кръв), киселини в стомаха, гадене. болки в корема, газове, газове, усещане за преливане в корема. Някои хора се борят с този тип заболявания много преди да се появи инфекция, т.е. дисфункцията на храносмилателната система е започнала много преди да се заразят с лаймска болест. Други се радват на доброто функциониране на храносмилателната система през целия си живот, докато не развият лаймска болест. Така че имайте предвид, че лаймската болест е както резултат от отслабена имунна система, така и нейната причина.

За подобряване на функционирането на червата препоръчваме да включите в терапията:

-Пробиотици
-L-глутамин
-Натриев бутират
-Омега киселини (DHA и EPA)
- Храносмилателен ензим
-Маслото от пореч като източник на гама-линоленова киселина
Тези продукти могат да се използват успоредно с билките, използвани при лаймска болест.

ПРОБИОТИК

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се приемат в правилните дози, са полезни за здравето. Пробиотичните бактерии се конкурират с патогените за място в червата, благодарение на което поддържат правилния състав на цялата микробиота. Това спомага за поддържане на правилното ниво на имунитет на лигавиците и следователно подпомага цялостния имунитет на организма, което е изключително важно за хората, страдащи от лаймска болест.

Пробиотичните бактерии имат положителен ефект върху функционирането на целия организъм, защото:

- Улесняване на храносмилателния процес,

- Помага за разграждането на неабсорбирани хранителни остатъци,

- Увеличете усвояването на витамини и минерали,

- Може да синтезира някои витамини от група В, витамин К, фолиева киселина,

- Инхибира растежа на вредни бактерии,

- Влияят върху работата на имунната система, като по този начин повишават устойчивостта към инфекции,

- Стимулиране на синтеза на възпалителни медиатори, така наречените интерлевкини и интерферон в кръвния серум, което е полезно при някои имунни заболявания,

- Защита на чревната микробиота по време на лечение с антибиотици,

- Подобряване на кръвоснабдяването на чревната лигавица,

- Някои щамове имат антиалергични и противоракови свойства,

- Намаляване на симптомите на непоносимост към лактоза,

- По-нисък холестерол.

Пробиотиците инхибират растежа и дори унищожават вредните микроорганизми в червата чрез:

- Произвеждат бактериостатични и бактерицидни вещества,

- Борба с патогенната микрофлора за хранителни вещества, витамини, растежни фактори,

- Чрез производството на млечна киселина те понижават чревното pH, което допринася за директната борба срещу патогенни и потенциално патогенни микроорганизми.

Как да избера добър пробиотик?

За да има благоприятен ефект върху тялото ни, пробиотикът трябва да има следните характеристики:

Ефектът на пробиотика зависи от неговия вид (щам) и количеството му в доза (1-40 милиарда).

За да имат благоприятен ефект върху реципиента, пробиотиците трябва да могат да издържат на условията, срещани по време на гастроинтестиналния транзит (стомашна киселинност, панкреатични ензими, жлъчка) и да достигнат до тънките черва и дебелото черво в жизнеспособна форма и във възможно най-голям брой.

За да се възпроизвежда в тялото, пробиотикът трябва да може да се придържа към клетките на чревния епител. Това придържане е преходно, пробиотиците ще бъдат елиминирани в рамките на няколко дни. Трябва да се приема редовно, за да продължат полезните му ефекти.

Той трябва да произвежда вещества, които инхибират растежа на патогенни микроби.

Много препарати се рекламират с множество различни щамове в една капсула. Междувременно, противно на общоприетото схващане, броят на щамовете не се отразява на качеството на целия препарат. Важно е какъв специфичен щам бактерии има в даден препарат и в какво количество.

За да сте сигурни в качеството на пробиотичния препарат, обърнете внимание на правилната номенклатура на пробиотичните щамове. Пробиотичният щам трябва да бъде описан по следния модел: род (напр. Lactobacillus), вид (напр. rhamnosus) и буквено-цифрово обозначение (напр. LA 801).

Ето защо трябва да се обърне внимание не само на наименованието на вида, т.е. Lactobacillus rhamnosus, но и на името на щама - LA 801, тъй като само специфичен щам от даден вид проявява клинично доказани пробиотични свойства.

Един от най-добрите пробиотици на пазара, който привлече вниманието ни, са пробиотиците Lactiniane от PiLeJe. PiLeJe е френска компания, която предлага само продукти от естествен произход в дози, съобразени с ежедневните нужди на човешкия организъм, характеризиращи се с оптимална абсорбция от стомашно-чревния тракт. Лабораторията PiLeJe е провела множество тестове в продължение на 20 години, въз основа на които са селектирани щамовете (тези щамове са депозирани в Националната колекция за култивиране на микроорганизми в Института Пастьор в Лил, Франция) според специфични характеристики и нужди .

За общото възстановяване на чревната микробиота е важно пробиотикът да съдържа бактерии от групите Bifidobacterium и Lactibacillus. Пробиотикът Lactibiane Standard съдържа гореспоменатите щамове и помага за регулиране на чревни разстройства и укрепване на чревната флора на храносмилателния тракт.

В случай на чревно възпаление си струва да се въведе по-силния пробиотик Lactibiane IKI за 3 месеца.

Не забравяйте да добавите щамове Lactobacillus helveticus, ако сте били диагностицирани с кандидоза, предизвикана от Candida. Доказано е, че щамовете Lactobacillus helveticus инхибират размножаването на дрожди Candida и тяхната адхезия към чревния епител, те също така намаляват секрецията на слуз от Candida клетките, което ги прави по-малко устойчиви. Освен това пробиотичните бактерии имат благоприятен ефект върху имунната система, като поддържат защитните механизми. Пробиотикът, съдържащ щама Lactobacillus helveticus, е Lactibiane CND10.

Когато проблемът ви е диария или редки изпражнения, не забравяйте за пробиотика, съдържащ щама Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii е полезна мая, а не бактерии, както е при другите пробиотици.

L-ГЛУТАМНА

L-глутаминът е аминокиселина, която е източник на енергия, доставяна на лигавицата на тънките черва. Ако клетките на лигавицата са увредени, глутаминът може да помогне за възстановяването му с нови здрави клетки. Има и имуностимулиращи свойства.

ЗАБЕЛЕЖКА: L-глутаминът не трябва да се използва от хора с възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит или болест на Crohn, както и от хора с намалена чернодробна ефективност.

НАТРИЕВО МАСЛО

Натриевият бутират е късоверижна мастна киселина. Късоверижните мастни киселини са основните вещества, които подхранват лигавицата на червата. Те помагат за поддържане на чревната бариера и намаляване на възпалителните процеси в червата и целия организъм. Натриевият бутират директно стабилизира структурата и осигурява целостта и функционалността на чревната стена, стимулира растежа на сапрофитна бактериална флора, като по този начин инхибира развитието на чревни патогени. Има и противовъзпалителни свойства. Маслената киселина силно инхибира секрецията на провъзпалителни интерлевкини и участва в имунорегулацията.

ОМЕГА КИСЕЛИНИ

ОМЕГА 3 киселините, които включват DHA и EPA, са от решаващо значение за поддържането на здравето. EPA е естествено противовъзпалително средство и също така помага за успокояване на болки в ставите и мускулите. Изследванията показват, че приемането на омега-3 мастни киселини заедно с пробиотици укрепва чревната лигавица.

Храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими разграждат хранителните компоненти до най-малките молекули, които ги изграждат: протеините до аминокиселини, сложните въглехидрати до прости захари и мазнините до свободни мастни киселини. Бактерията Borrelia намалява секрецията на храносмилателни ензими. Ако проблемът ви е газове, подуване на корема, оригване, киселини или диария, струва си да използвате препарати, съдържащи храносмилателни ензими.

Влакна

Чревната микробиота чрез преработка на диетичните фибри придобива енергия, стимулира имунната система и подпомага производството на витамини В и К. Късоверижните мастни киселини са страничен продукт от метаболизма на фибрите. Диетата с високо съдържание на фибри увеличава разнообразието на чревната микробиота. Фибрите действат като пребиотици, тоест вещества, които са от съществено значение за стимулиране на растежа на пробиотичните бактерии в червата. Пребиотиците включват резистентно нишесте, инулин и фруктоолигозахариди.

Източниците на резистентно нишесте са, наред с другото: леща, ориз, крупи, боб, сурови овесени люспи. охладени макаронени изделия, картофи, сладки картофи и незрели банани.

Източник на инулин са, между другото, цикория, ерусалимски артишок, аспержи, артишок, праз, лук, чесън. Инулинът, освен пребиотичните си свойства, подобрява усвояването на калция и магнезия.

Източниците на фруктоолигозахариди са, между другото, лук, чесън, артишок.

Препоръчителното количество диетични фибри при здрави хора е 20-40 g.

Ако не можете да осигурите диетата с достатъчно количество фибри, можете да използвате добавки с инулин или фруктоолигозахариди.

БИКУЛТУРНО МАСЛО

Маслото от пореч е богат източник на гама-линоленова киселина. Предпазва и регенерира червата и цялата храносмилателна система. Има противовъзпалителни свойства.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЧЕРВАТА?

Горната схема за реконструкция на червата трябва да започне в началото на лечението на лаймска болест и да се използва по време на терапията.

Product added to wishlist
Product added to compare.